Mainos
Mainos

Alho: Ulkopolitiikka pois presidentiltä

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan mielestä presidentiltä olisi poistettava ulko- ja turvallisuuspoliittinen valta, koska myös presidentin sisäpoliittisia valtaoikeuksia on karsittu.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Arja Alho esittää, että presidentiltä riisuttaisiin loputkin ulko- ja turvallisuuspoliittiset valtaoikeudet. Alho myös siirtäisi presidentin valinnan eduskunnalle.

- Presidentin valtaoikeuksia on karsittu sisäpolitiikan saralla, joten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvät valtaoikeudet on poistettava, Alho sanoo sanomalehti Kalevan haastattelussa.

Alhon mielestä esimerkiksi EU-joukkojen lähettämisessä päätöksenteon on oltava hallitusvetoista.

- Presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö vain historiallisista ja pieteettisistä syistä, ja on ajateltu ettei siitä ole mitään haittaa. Nyt se on vipu, jota tässä väännetään, Alho pohtii.

Alho kuitenkin korostaa, että hänen kritiikkinsä kohdistuu presidentti-instituutioon eikä istuvaan presidenttiin Tarja Haloseen. Alho itse asiassa toivoo, että Halonen pyrkisi toiselle kaudelle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme