Mainos

Alkoholi ja väkivalta Suomen riesa

Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa tehdään alkoholin aiheuttamia henkirikoksia kolminkertainen määrä, kun muiden henkirikosten määrässä ei ole suurta eroa.

Suomessa tehdään yli kaksi kertaa enemmän henkirikoksia kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Vakavaan väkivaltaan johtavilla rikoksilla on yleensä yhteys rajuun juopotteluun.

- Henkirikokset ovat useimmiten seurueen sisäistä väkivaltaa, jossa niin tekijä kuin uhrikin ovat vahvassa humalassa, sanoi tohtori Martti Lehti Hämeenlinnassa eilen alkaneessa EU:n rikostentorjuntakonferenssissa.

Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna meillä tehdään alkoholin aiheuttamia henkirikoksia kolminkertainen määrä, kun muiden henkirikosten määrässä ei ole suurta eroa.

- Suomen alennettua vuonna 2004 alkoholiveroa olivat kolme ensimmäistä kuukautta todella synkkää aikaa. Jyrkkä nousu henkirikosten määrässä jäi onneksi lyhytaikaiseksi. Väkivallan syynä saattaa myös olla alkoholismin aiheuttama syrjäytyminen, arvioi alkoholin ja henkirikosten välistä yhteyttä tutkinut Lehti oikeuspoliittiselta tutkimuslaitokselta.

Suomessa tehdään vuosittain 110-120 alkoholin aiheuttamaa henkirikosta. 1990-luvulla vastaavien rikosten määrä oli suurimmillaan 180 vuodessa.

Konferenssin teemana on alkoholiin ja huumeisiin liittyvän väkivallan, rikosten ja järjestyshäiriöiden ehkäisy. Esillä on teemaan liittyviä hankkeita, joista monet keskittyvät nuorisoon. Tavoitteina on muun muassa nuorten juopottelun ja siihen liittyvien rikosten vähentäminen, ravintoloihin liittyvän väkivallan ja rikosten sekä huumeiden käyttäjien tekemien rikosten ehkäisy.

Euroopan unionin kriminaalipolitiikka on keskittynyt terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisiin toimiin. Hämeenlinnassa koolla olevan Euroopan rikoksentorjuntaverkoston mielestä kansalaisten kannalta merkittävämpi ongelma on kuitenkin muun muassa omaisuus- ja väkivaltarikollisuus.

Viisi vuotta sitten perustetun verkoston toimintaedellytykset ovatkin parantuneet, sillä uusi rikollisuuden ehkäisyn rahoitusohjelma tarjoaa aiempaa enemmän mahdollisuuksia rahoittaa vireillä olevia hankkeita.

Konferenssin yhteydessä jaetaan 20 000 euron suuruinen rikoksentorjuntapalkinto. Siitä kilpailee 13 ehdotusta eri maista.

Suomen ehdokkaana on Keravan Katujen yö -tapahtuma, jonka taustalla on vuoden 2001 koulujen päättäjäisviikonloppu. Silloin kolmen alaikäisen nuoren ryhmä surmasi kaksi ihmistä. Erilaisia tapahtumia, ilmaista ruoka- ja alkoholittomien juomien tarjoilua sekä tehostettua valvontaa sisältävästä katutapahtumasta on muodostunut Keravalla jokavuotinen käytäntö, jolla viikonloppua on onnistuttu rauhoittamaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot