Mainos
Mainos

Alkoholi syynä joka neljänteen tehohoitoon

Alkoholin hinta on laskenut tutkimusajankohdan jälkeen, joten tapauksia voi olla vieläkin enemmän.

Lähes joka neljännen teho-osastolle joutuneen potilaan hoidontarve johtuu alkoholin käytöstä. Asia paljastuu Kuopion yliopistollisen sairaalan vasta julkaistusta tutkimuksesta.

Sairaalan teho-osasto selvitti vuoden aikana syyt kaikkien 900 potilaansa hoidon tarpeeseen. 17,5 prosentilla tehohoitotapauksista syynä oli varmuudella alkoholi. Lisäksi 6,5 prosentilla potilaista alkoholi oli todennäköinen syy hoitoon.

-Yhteisluku (24 prosenttia) on pöyristyttävä, vaikka toisaalta samansuuntaisia tuloksia alkoholin ja huumeiden yhteisvaikutuksesta on saatu muualtakin maailmasta, tutkimusta johtanut tehohoidon erikoislääkäri Ari Uusaro sanoo.

Kuopiossa vuosien 2002-2003 aikana tehdyssä tutkimuksessa ei otettu huomioon huumausaineiden aiheuttamia hoitoja, mutta Uusaron mukaan niiden osuus ei Pohjois-Savossa ole merkittävä. Tutkimusajankohdan jälkeen alkoholin hinta on laskenut ja kulutus kasvanut, joten uusi tutkimus onkin jo suunnitteilla.

-Alkoholin aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet muutenkin, joten on loogista, että se heijastuu myös tehohoitoon, Uusaro pelkää.

Tehohoidon kustannukset 275 000 potilaan alueella Pohjois-Savossa olivat viime vuonna noin 8,1 miljoonaa euroa. Alkoholin tehohoitokustannukset asukasta kohden ovat karkeasti siis noin kahdeksan euroa vuodessa.

-Olemme tehohoidossa ketjun siinä päässä, jossa vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat. Osastolla ei voi alkaa moralisoimaan, sillä jokainen potilas on hoidettava mahdollisimman hyvin. Mutta kun sama potilas tulee toista tai kolmatta kertaa samasta syystä, niin kyllähän se kieltämättä joskus turhauttaa, Uusaro tunnustaa.

Tutkimuksen julkaisija on juuri ilmestynyt Acta Anaesthesiologica Scandinavica -lehti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme