Mainos
Mainos

Alkoholi tappaa yhä useammin

Lisääntynyt alkoholinkäyttö ja ylipaino rasittavat suomalaisten maksoja. Myös piikkihuumeiden käyttö näkyy maksatulehdustilastoissa.

Alkoholikirroosi tappaa yhä enemmän työikäisiä suomalaisia. Munuais- ja maksaliiton mukaan vuodesta 2000 alkoholikirroosiin menehtyneiden miesten määrä on kaksinkertaistunut. Samana aikana alkoholin kulutus on noussut 8,6 litrasta 10,1 litraan asukasta kohden.

Alkoholikirroosiin kuolee yli tuhat suomalaista vuodessa. Munuais- ja maksaliiton mukaan käännettä parempaan ei ole näkyvissä.

Myös ylipaino lisää suomalaisten maksasairauksia. Ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään liittyy lähes aina rasvamaksa. Jos mukana on myös tulehdus, joka kolmas saa maksakirroosin.

Piikkihuumeiden käyttö aiheuttaa myös maksatulehduksia. C-hepatiittitapauksia on koko Suomessa jo 20 000-30 000. Uusia tapauksia tulee vuosittain reilut tuhat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme