Mainos
Mainos

Alkoholi yhä useimmiten syynä päihdekuolemiin

Alkoholi on edelleen ylivoimaisesti suurin päihdeongelmien aiheuttaja ja merkittävin syy suomalaisten päihdekuolemiin. Suomessa alkoholiin menehtyy vuosittain noin kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin huumeisiin, lisäksi viinalla on isompi rooli mm. perheväkivallan näyttämöillä.

Tänään julkaistu Terveyden edistämisen keskuksen päihdebarometri kertoo, että alkoholia käytetään kaupungeissa lähes kaksinkertaisesti maaseutukuntiin verrattuna. Kaupunkimaisissa kunnissa alkoholia kulutettiin asukasta kohden 8,2 litraa vuodessa, kun maaseudulla menekki jäi noin puoleen tästä.

Kaupunkien painolastina on kuitenkin myös yhä paheneva huumeongelma. -Isoksi huolenaiheeksi ovat nousseet huumekuolemat, joiden määrä on muutamassa vuodessa moninkertaistunut. Uutena riskinä on huumeiden ja psyykelääkkeiden sekakäyttö.

Esimerkiksi monet Turun huumekuolemista ovat liittyneet mielialalääkkeiden ja huumeiden yhteiskäyttöön, suunnittelija Tuukka Tammi Terveyden edistämisen keskuksesta huomauttaa. Tuorein tieto huumekuolemien määrästä kuitenkin puuttuu.

Viimeisimmät tulokset ovat vuodelta 1999, jolloin Suomessa kuoli huumeiden, erityisesti heroiinin ja ekstaasin, yliannostukseen viitisenkymmentä ihmistä.

Huumehoito riittämätöntä


Barometrilla mitataan vuosittain kuntien ja järjestöjen terveysjohtajien näkemyksiä alkoholi- ja huumetilanteesta. Jopa 93 prosenttia terveysjohtajista nosti alkoholin isoimmaksi ongelmaksi kunnassaan, sitä seurasivat sekakäyttö ja laittomat huumeet.

-Vastaajien näkemykset tulevaisuudesta ovat pessimistiset. Tilanteen uskotaan yhäkin pahenevan, Tammi mainitsee. Nyt kunnissa pähkäillään etenkin päihdesairauksien kustannusten turpoamista. Tarkkoja markkamääriä ei tiedetä, mutta alkoholisairauksien kulujen arvioidaan olevan parissa, kolmessa miljardissa markassa vuosittain.

-A-klinikkapalvelut koetaan riittäviksi, sen sijaan huumeiden käyttäjille tarkoitetun hoidon arvioidaan olevan riittämätöntä, Tammi sanoo. Huumeiden käyttäjien hoidossa kärki on useassa kunnassa suunnattu vakavien tartuntatautien ennaltaehkäisyyn.

Vuosi sitten noin kymmenen kuntaa jakoi huumeidenkäyttäjille puhtaita neuloja mm. hiv:n ehkäisemiseksi, nyt ruiskuja jakavia kuntia on jo useampia. -Päihdehuoltolain mukaan jokaisella kunnalla on velvollisuus järjestää päihderiippuvaisille hoitoa, silti huumehoitopisteitä ei ole läheskään joka paikkakunnalla, Tammi sanoo.

Alkoholi huumejulkisuuden varjossa


Tammi ihmettelee alkoholiongelman jäämistä julkisuudessa täysin huumeiden varjoon. -Huumeet ovat outo, vieras ja pelottava asia, josta puhutaan mielellään. Vaikka vastikään julkaistu tutkimus osoittaa huumekokeilujen määrän jopa laskeneen, otsikkotasolla huumeongelma on räjähtänyt käsiin, hän kuvailee.

Myös kunnissa huumeet ja huumerikollisuus näkyvät kasvavana huolena ympäristön turvallisuudesta. Valtaosa terveysjohtajista koki turvattomuuden lisääntyneen alueellaan pitkälti huumeiden takia. Ennaltahkäisykeinoissa vedotaan valistukseen ja valvontaan, joiden toivotaan tepsivän sekä alkoholi- että huumeongelmaan. Avainasemissa ovat vastaajien mielestä koulut ja poliisi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme