Mainos
Mainos

Alkoholimainoksia lastenlaulujen välissä – rikkooko Spotify lakia?

MTV3 Uutisten saaman vihjeen mukaan ruotsalainen musiikkipalvelu Spotify markkinoi alkoholia lainvastaisesti.

Vinkin lähettäjä kertoo kuunnelleensa perheensä kanssa soittolistaa, joka sisälsi pelkästään lastenlauluja. Tästä huolimatta kappaleiden välillä oli toistunut useaan otteeseen viinimainos. Suomen lain mukaan mietojen alkoholijuominen mainonnan kohdistaminen alaikäisiin on laitonta.

MTV3 otti yhteyttä Valviraan, jossa asiasta kuultiin ensimmäistä kertaa.

– Kyse on mahdollisesti alkoholilain vastaisesta mainonnasta. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun tämä tulee minun tietooni ja tietääkseni kukaan Valvirassa ei ole tällaista huomannut. Meille ei myöskään ole tullut asiasta ilmoitusta, sanoo lakimies Sari Tujunen.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira haluaa kuitenkin selvittää asian.

– Jos kyse on lasten musiikista, niin kyllä voisimme siihen mahdollisesti puuttua, että siellä välissä on mietojen alkoholijuomien mainontaa.

Spotifyn mukaan kuunneltava musiikki ei vaikuta palvelun mainoksiin, vaan ne määräytyvät kirjautuneena olevan asiakkaan iän mukaan.

– Alkoholimainonta on suunnattu vain yli 18-vuotiaille, kirjoittaa Sofie Grant Spotifyn kahden lauseen mittaisessa vastauksessa.

Mikäli Valvira löytää toiminnassa korjaamista, se voi tutkimustensa jälkeen lähestyä yritystä ohjaavalla kirjeellä. Virheellisen toiminnan jatkuessa viranomaiset voivat määrätä toimijalle uhkasakon. Tujunen kertoo tällaisia tapauksia olevan muutamia vuosittain.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen totesi MTV3:n kuukausi sitten, että lapsilta kiellettyyn mainontaan on helpompi puuttua kanavilla, jotka on suunnattu alaikäisille. Sen sijaan kanavilla, joissa vierailee kaikenikäistä väkeä, mainonta voi kohdistua tarkoituksetta myös alaikäisiin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme