Mainos
Mainos

Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot voivat näkyä vasta kouluiässä

Raskauden aikana nautitun alkoholin aiheuttamat sikiövauriot saattavat näkyä lapsessa vasta vuosien jälkeen.

Dosentti Kari Poikolainen alkoholitutkimussäätiöstä painottaa, että raskaudenaikaisen alkoholinkulutuksen mahdollisia riskejä on vaikea selvittää.

- On äärimmäisen vaikeaa osoittaa varmasti sitä, ovatko pienet alkoholimäärät sikiölle haitallisia vai eivät. Alkoholinkulutuksen riskitekijöiden selvittäminen on todella hankalaa. Tulokset ovat epätarkkoja melkeinpä aina, Poikolainen sanoo.

Poikolaisen mukaan alkoholin haittavaikutusten selvittäminen vaatii muun muassa erittäin huolelliset selvitykset siitä, mitä vastasyntyneen lapsen myöhemmässä elämässä käy.

- Sikiövauriot voivat tulla ilmi vasta kouluiässä, Poikolainen muistuttaa.

Poikolainen ei halua ottaa kantaa tuoreeseen brittitutkimukseen, jonka mukaan äidin nauttima pieni määrä alkoholia ei ole vaaraksi sikiölle.

Lontoolaisyliopiston tutkimuksessa havaittiin, että noin kaksi annosta alkoholia viikossa ei aiheuttanut lapselle vaurioita.

- Lukematta tätä tutkimusta, en osaa sanoa uskoako sitä vai ei. Ihmettelen vaan, että millä tavoin tämä on pystytty osoittamaan.

Poikolaisen henkilökohtainen mielipide on se, että ainoa täysin varma ja turvallinen tapa on pidättäytyä alkoholista raskausaikana kokonaan.

- Koska riskiä ei täysin tiedetä, niin mielestäni on parempi olla juomatta.

Poikolainen kuitenkin painottaa, ettei ruokailun yhteydessä joskus nautitun viinilasillisen vuoksi ole syytä panikoida.

- Ei nyt suurta huolta ole syytä kantaa, jos joskus lasillisen ottaa.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme