Mainos
Mainos

Alkoholin kulutuksen kasvu voi lisätä huumeiden käyttöä

Tutkijoiden mukaan riskiryhmässä ovat etenkin nuoret. Tarkkaa syytä alkoholin ja huumekokeilujen yhteyteen ei tiedetä.

Alkoholin kulutuksen lisääntyminen voi kääntää myös huumeiden käytön kasvuun, varoittavat Stakesin tutkijat. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan huumeiden käyttö esiintyy rinta rinnan humalahakuisten juomatapojen kanssa.

Huumekokeilujen kasvu taittui 2000-luvulle tultaessa. Alkoholin kulutus sen sijaan on nousussa viime vuoden veronkevennysten ja tuonnin vapauttamisen jälkimainingeissa.

Koska suomalainen huumekulttuuri versoo tiukassa yhteydessä alkoholikulttuuriin, voi kasvanut viinankäyttö ajan mittaan näkyä myös huumetilastoissa, päättelevät tutkijat Pekka Hakkarainen ja Leena Metso. Tutkijoiden mukaan riskiryhmässä ovat ennen muuta nuoret. Huumeita kokeillaan ensimmäisen kerran yleensä alle 25-vuotiaana.

Tarkkaa syytä alkoholin ja huumekokeilujen yhteyteen ei tiedetä.

-Lisääntyvä ravintoloissa käynti, humalajuominen ja bailaaminen todennäköisesti tuottavat kontakteja huumeiden käyttäjiin, ja humalatila ehkä laskee kynnystä omakohtaisiin huumekokeiluihin, tutkijat pohtivat Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Tutkimus tehtiin vertaamalla viime syksynä kerätyn kyselyn satoa aiempiin tietoihin. Tuoreimmassa kyselyssä päihteiden käytöstään kertoi yli 2500 15-69-vuotiasta suomalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme