Mainos
Mainos

Alkoholin kulutus ja anniskelurikkomukset kasvussa

Alkoholijuomien kokonaiskulutus noussee tänä vuonna 4-5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo alkoholikauppaa ohjaava Tuotevalvontakeskus.

Alkoholia juotiin poikkeuksellisen paljon viime kesänä, jolloin alkoholin kulutus oli jopa suurempi kuin edellisenä alkoholin kulutuksen huippuvuotena 1990. Kulutus on kasvanut kaikkien juomaryhmien osalta.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus sataprosenttisena alkoholina kasvoi 4,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna tämän vuoden tammi-heinäkuussa. Heinäkuussa kulutuksen kasvu oli 10,8 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Kuluvana vuonna on perustettu 171 uutta väkeviä alkoholijuomia anniskelevaa ravintolaa. Myös Alkon myyntipisteiden määrä on kasvanut.

Anniskelurikkomusten seuraamuspäätösten määrä on kymmenkertaistunut vuodesta 1995. Niiden määrä saavuttaa tänä vuonna tähänastisen huippunsa alkoholilainsäädännön voimassaoloaikana.

Myös anniskelurikkomukset nousussa

Ravintoloiden anniskelurikkomukset ovat alkoholinkulutuksen tapaan kasvussa. Tänä vuonna A- ja B-anniskeluluvan omaavista paikoista on jäänyt kiinni jo 257 ravintolaa, kun viime vuonna käry kävi kaikkiaan 261 ravintolalle. Anniskeluluvan on kuluvana vuonna menettänyt 35 ravintolaa, kun koko viime vuonna tapauksia oli 48.

Tuotevalvontakeskuksen osastopäällikkö Aarne U. Mäkisen mukaan suurin osa rikkomuksista koskee verotuksellisia epäselvyyksiä, kirjanpidon puutteita tai ravintolan omistussuhteisiin liittyviä asioita. Jos laiminlyönnit ovat jatkuvia, Tuotevalvontakeskus voi päätyä anniskeluluvan epäämiseen.

-Alaikäiselle tai päihtyneelle tarjoilemisesta seuraa tavallisimmin määräaikainen luvanmenetys, joka kestää yleensä viikon, Mäkinen sanoo.

Anniskelurikkomukset ovat Mäkisen mukaan lisääntyneet samassa vauhdissa alkoholin kulutuksen kanssa. Myös valvonta on viime vuosina tiukentunut.

-Silti useimpiin kohteisiin lähetetään tarvittaessa vain ohjaava kirje, ja vain noin viisi prosenttia ravintoloista saa meiltä seuraamuspäätöksen, Mäkinen huomauttaa. Tuotevalvontakeskuksen tilasto ei koske ns. keskiolutkuppiloita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme