Mainos
Mainos

Alkoholin laadulla on väliä - viini pitää laihempana kuin votka

Alkoholi lihottaa suomalaisia, mutta eniten vaikutusta on sillä, mitä alkoholia juo. Tiedot käyvät ilmi Suomen akatemian tutkimuksesta.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkija Markus Perola kertoo, että juodun alkoholin laadulla on merkitystä muihin elintapohin.

- Kovan viinan juojat olivat lihavampia kuin muiden alkoholijuomien. Heidän elintapansa ovat muutenkin huonompia.

- Suomalaisia lihottaa liiallinen kalorinsaanti suhteessa kulutukseen. Uutta tietoa on se, että yhden vuoden alkoholinkulutus on kasvanut kuudesta litrasta kymmeneen.

Alkoholista saatava ylimääräinen energia kertyy rasvakerrokseksi vyötärölle. Perolan mukaan alkoholista tuleva niin sanottu viskeraalirasva on erityisen haitallista siksi, että se kertyy elinten ympärille.

Miksi juuri suomalaiset lihovat?

Perolan mukaan alkoholi ei lihota vain suomalaisia, mutta Suomessa alkoholinkäyttö on lisääntynyt huomattavasti muihin maihin verrattuna.

- Suomi saavutti toissa vuonna saman tason kuin Tanska, joka on perinteisesti ollut kovin alkoholinkuluttajamaa. Suomessa käyttö on lisääntynyt runsaasti ja sitä myöten tulee niitä tyhjiä kaloreita.

Perolan mukaan geenien tutkimus on kehittynyt viime vuosina huomattavasti, joten lähitulevaisuudessa pystytään paremmin tutkia lihavuuden perinnöllisyyttä ja sitä, miksi joku lihoo tai laihtuu muita helpommin.

Tutkimuksen mukaan naisista lihavimpia ovat ne, jotka käyttävät yli kolme alkoholiannosta päivässä. Myös miehillä alkoholinkäyttö liittyy sekä painoon että vyötärönmittaan.

Suomessa on enemmän lihavia aikuisia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen akatemian tutkimusohjelman tulosten mukaan vain joka kolmas suomalaismies on normaalipainoinen. Naisista normaalipainoisia on puolet.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 7.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme