Mainos
Mainos

Alkoholistien tuberkuloosi johtanut laajoihin tutkimuksiin Tampereella

Päihdeongelmaisten joukosta löytynyt tuberkuloositartunta on johtanut laajoihin tutkimuksiin Tampereella. Tuberkuloosia on kuitenkin löytynyt vain neljältä henkilöltä. Heistä kaksi on sairastanut tartuttavaa keuhkotuberkuloosia, kahden tauti ei ollut vielä edennyt tartuttavaksi.

Pienen epidemian ensimmäinen tapaus todettiin heinäkuussa 2006 ja viimeinen pari viikkoa sitten. Kansanterveyslaitoksen mukaan tartuntaketju on samaa kantaa.

Tuberkuloositartunnan vuoksi lähes 60:n riskiryhmään kuuluvan ihmisen keuhkot on kuvattu. Kaksi piilevää tartuntaa löytyivät kuvauksissa. Riskiryhmälle tehdään keuhkokuvauksia vielä kahden vuoden ajan puolen vuoden välein.

Tuberkuloosi on mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama tartuntatauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ilmateitse. Bakteereja pääsee ilmaan, jos tartuttavassa vaiheessa oleva potilas esimerkiksi yskii tai aivastaa.

Altistuneista noin kolmasosa saa tartunnan. Kymmenelle prosentille tartunnan saaneista kehittyy oireinen tuberkuloosi, muille tauti jää piileväksi. Piilossa ollut tauti saattaa tulla esiin vuosikymmenten kuluttua.

Tuberkuloosi on maailmalla yleinen sairaus. Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion kolmasosa maailman väestöstä on saanut tuberkuloositartunnan. Suomessa tapauksia on ollut alle 400 vuodessa. Viime vuonna tilastoihin kirjattiin 273 tuberkuloosia. Taudin riskiryhmiä ovat iäkkäät henkilöt, maahanmuuttajat ja päihdeongelmaiset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme