Mainos

Alkoholistiperheiden lapset kärsivät väkivallasta

Tutkimuksen mukaan noin puolet aiemmin väkivaltaa kokeneista syyllistyy itse väkivaltaan myöhemmin. Alkoholia väärinkäyttävien perheiden lapsilla myös itsemurha-ajatukset ovat kaksi kertaa yleisempiä kuin perheissä, joissa alkoholi ei aiheuta ongelmia.

Jopa kolmannes alkoholiongelmaisten perheiden lapsista kärsii jatkuvasta fyysisestä väkivallasta kotonaan. Alkoholia väärinkäyttävien perheiden lapsilla myös itsemurha-ajatukset ovat kaksi kertaa yleisempiä kuin perheissä, joissa alkoholi ei aiheuta ongelmia, sanoo professori Michael Klein Kölnin katolisesta yliopistosta. Klein puhui alkoholista ja väkivallasta päihdetiedotusseminaarissa Bad Emsissä Saksassa viikonvaihteessa.

Humalassa meuhkaava tuntuu pelottavalta aikuisestakin, mutta lapsi kokee tilanteen vieläkin uhkaavampana. Kleinin mukaan lähes 60 prosenttia alkoholiongelmaisten isien lapsista pelkää isäänsä.

Väkivaltainen käyttäytyminen myös synnyttää väkivaltaa. Tutkimuksen mukaan noin puolet aiemmin väkivaltaa kokeneista syyllistyi itse väkivaltaan myöhemmin. Pojat ottavat väkivallan mallin vieläkin useammin. Väkivallalta itse välttyneet sen sijaan harvemmin turvautuvat siihen itsekään. Tässä vertailuryhmässä vain alle kymmenen prosenttia syyllistyi väkivaltaan, sanoo Klein.

Tiedemaailmassa ollaan melko yksimielisiä siitä, että alkoholin ja väkivallan välillä on yhteys. Sen sijaan siinä, miten tämä yhteys toimii, on vielä epäselvyyttä. Klein muistuttaa, että toisaalta hyvin impulsiiviset ihmiset voivat myös hillitä aggressioitaan alkoholilla. Jos alkoholi otetaan heiltä pois, väkivaltainen käyttäytyminen voi lisääntyä.

Apua liian harvoin tarjolla

Vanhoissa EU-maissa ja Norjassa arvioidaan olevan jopa 7,7 miljoonaa lasta, joiden vanhemmille alkoholi on ongelma. Saksassa näitä lapsia on 2,65 miljoonaa ja Suomessa noin 100 000. Kun joka kolmas alkoholiongelmaisen perheen lapsi kärsii jatkuvasta väkivallasta, Euroopassa on kaikkiaan noin 2,5 miljoonaa lasta, joiden elämässä perheväkivalta on jatkuvasti läsnä, laskee A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi.

- Monet näistä lapsista kaipaavat epätoivoisesti apua perheen ulkopuolelta, mutta helpotusta heidän ongelmaansa on liian harvoin tarjolla. Sosiaalityöntekijätkin näkevät ongelmasta vain jäävuoren huipun, sanoo Peltoniemi.

Suomessa poliisille tulleet perheväkivaltaan liittyvät hälytykset lisääntyivät yli kahdeksalla prosentilla vuodesta 2004 vuoteen 2005. Vanhempien runsas alkoholinkäyttö ja perheväkivalta nähdäänkin tuoreen tutkimuksen mukaan suurimmaksi uhkaksi lapsen hyvälle elämälle, sanoo Peltoniemi. Hänen mielestään ongelman laajuus ja vakavuus on nyt iskostettava ammatti-auttajien tietoisuuteen. Alkoholiongelmien ja väkivallan keskellä elävät lapset on tunnistettava ja heidän ongelmiinsa on myös puututtava.

EU:n tukema A-klinikkasäätiön CHALVI-hanke pyrkii vuoteen 2008 mennessä keräämään ja kehittämään uusia hyviä käytäntöjä kahdeksasta EU-maasta ja levittämään niitä kentälle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot