Mainos

Alkoholiveron korotukset saavat kannatusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

Vaikka kansalaiset haluaisivat alkoholilainsäädäntöön höllennyksiä, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kannatetaan vapauksia enemmän tiukempia rajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö esitti pari viikkoa sitten ehdotuslistan uudistuksista, joilla suomalaisten alkoholinkulutus saataisiin laskuun. MTV3 Uutisten teettämän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaisi rajoitusten sijaan lisää vapauksia alkoholilakiin.

MTV3 Uutiset kysyi aiheesta myös asiaa käsittelevän sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniltä. Heistä vajaa puolet pitäisi lain nykyisellään ja noin kolmasosa lisäisi rajoituksia alkoholilakiin.

– Alkoholin kokonaiskulutus Suomessa on ihan liian korkealla tasolla ja haitoista koituvat menot, me maksetaan siitä kallista laskua, eli tiukennuksille on näillä perusteilla tarvetta, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.).

Rehula ei vastannut määräaikaan mennessä kyselyyn, joten hänen vastauksensa eivät ole tuloksissa mukana.

Silti osa valiokuntalaisista kaipaa alkoholilakiin myös lievennyksiä.

– Mielestäni esimerkiksi se, että tilaviinejä voidaan myydä suoraan viinitiloilta, mutta pienpanimot eivät voi myydä tuotteitaan suoraan siellä, missä ne on tuotettu, niin tämä on tällainen pieni esimerkki siitä, että sääntely on valtavan rajoittavaa ja jotenkin myös epäjohdonmukaista, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Lasse Männistö (kok.) sanoo.

Neljännes rajoittaisi julkisilla paikoilla

Jopa puolet valiokunnan jäsenistä näkisi tehokkaimpana keinona alkoholin kokonaiskulutuksen vähentämiseksi alkoholiveron noston. Vastaavasti kansalaisista verojen korotusta kannattaa vain alle viidennes.

Seuraavaksi eniten kannatusta valiokuntalaisten keskuudessa sai ilmoitusvelvollisuuden säätäminen ulkomailta suuria alkoholimääriä tuoville. Oma-aloitteisen Ilmoituksen tarkoituksena olisi suitsia säännösten vastaista alkoholijuomien tuontia kaupallisiin tarkoituksiin. Myös suomalaiset pitävät ilmoitusvelvollisuutta kyselyn perusteella hyvänä vaihtoehtona.

Alkoholin nauttimisen rajoittaminen julkisilla paikoilla ei saa suomalaisilta kannatusta, mutta neljännes sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä pitäisi sitä hyvänä keinona vähentää alkoholin kulutusta.

– Keinovalikoimassa tämä on yksi mahdollisuus ja meillähän on jo nyt tätä niin sanottua julkijuopottelua jo rajoitettu. Pitäisi myös miettiä, miten liikuntatapahtumissa on alkoholinkäyttö jatkossa mahdollisesti sallittua. Se on minun mielestä asia, joka pitää myös olla agendalla ja pöydällä, Rehula kommentoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille suunnattuun kyselyyn vastasi valiokunnan 17:sta jäsenestä 12. Vastaukset käsiteltiin nimettöminä ja jutussa esiintyvät kommentit on kerätty erillisinä haastatteluina.

Korjattu otsikosta lautakunta valiokunnaksi klo 2.9. klo 9.17.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot