Mainos
Mainos

Alkoholivieroitukseen uusi lääke

Tehohoitopotilailla käytettävästä rauhoittavasta lääkkeestä, dexmedetomidiinista on apua myös alkoholivieroituksessa.

Alkoholivieroitukseen on löydetty uusi lääkeaine, dexmedetomidiini. Se on tänään Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan potentiaalinen vaihtoehto erityisesti sen mahdollisten hermosoluvaurioilta suojaavan vaikutuksen vuoksi.

Lääketieteen lisensiaatin Päivi Riihiojan tutkimus vertasi rottien avulla dexmedetomidiinin tehoa vieroitusvaiheen hoidossa käytettäviin lääkeaineisiin, diatsepaaminiin ja propranololiniin. Uusi lääke lievitti merkitsevästi vieroitusoireita, kuten jäykkyyttä, vapinaa ja ärtyvyyttä.

Viiden viikon viinanjuomisen aikana dexmedetomidiinin teho säilyi muuttumattomana tai jopa parani. Lääkkeellä osoittautui olevan hermosoluvaurioilta suojaavaa vaikutusta sekä keskus- että ääreishermostossa. Tutkimuksen mukaan ikääntymisellä ei ollut merkitystä alkoholin vieroitusoireiden voimakkuutteen tai alkoholin aiheuttamaan hermosolukatoon.

Dexmedetomidiini on rauhoittava lääke, jota käytetään paljon tehohoitopotilailla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme