Mainos
Mainos

Alkoholivieroitukseen uusi lääke

Tehohoitopotilailla käytettävästä rauhoittavasta lääkkeestä, dexmedetomidiinista on apua myös alkoholivieroituksessa.

Alkoholivieroitukseen on löydetty uusi lääkeaine, dexmedetomidiini. Se on tänään Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan potentiaalinen vaihtoehto erityisesti sen mahdollisten hermosoluvaurioilta suojaavan vaikutuksen vuoksi.

Lääketieteen lisensiaatin Päivi Riihiojan tutkimus vertasi rottien avulla dexmedetomidiinin tehoa vieroitusvaiheen hoidossa käytettäviin lääkeaineisiin, diatsepaaminiin ja propranololiniin. Uusi lääke lievitti merkitsevästi vieroitusoireita, kuten jäykkyyttä, vapinaa ja ärtyvyyttä.

Viiden viikon viinanjuomisen aikana dexmedetomidiinin teho säilyi muuttumattomana tai jopa parani. Lääkkeellä osoittautui olevan hermosoluvaurioilta suojaavaa vaikutusta sekä keskus- että ääreishermostossa. Tutkimuksen mukaan ikääntymisellä ei ollut merkitystä alkoholin vieroitusoireiden voimakkuutteen tai alkoholin aiheuttamaan hermosolukatoon.

Dexmedetomidiini on rauhoittava lääke, jota käytetään paljon tehohoitopotilailla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot