Mainos
Mainos

Alkolukon kokeileminen vireille

Alkolukon kokeilemista ryhdytään valmistelemaan. Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut työryhmän selvittämään kokeilua.

Alkolukko on laite, joka tunnistaa uloshengitysilman alkoholipitoisuuden. Laite estää ajoneuvon käynnistämisen ja ajamisen, kun määrätty promilleraja ylittyy.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi pitää alkolukkokokeilua tärkeänä liikenneturvallisuustoimenpiteenä. Varsinkin liikennejuopumukseen useasti syyllistyvät ovat merkittävä liikenneturvallisuusriski ja heidän saamisensa pois liikenteestä on Sasin mukaan hyvin tärkeää. Sasi toivoo, että alkolukkokokeilu voitaisiin käynnistää jo vuoden 2004 aikana.

Alkolukkokokeilua koskevan selvitystyön taustalla on 128 kansanedustajan vuonna 2002 allekirjoittama lakialoite. Alkolukon käytöstä rattijuopumuksen ehkäisyssä on myös tehty esiselvitys, jossa ehdotettiin alkolukkokokeilun järjestämistä.

Alkolukkoa on käytetty Yhdysvalloissa vuodesta 1986 ja Kanadassa vuodesta 1990. Ruotsissa alkolukkoa on kokeiltu alueellisesti kolmen vuoden ajan.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän tehtävänä on selvittää alkolukkokokeilun kesto ja kohderyhmä, lukon käyttöehdot sekä mahdollisuus yhdistää tukitoimia alkolukon käyttöön. Työryhmä selvittää myös luotettavasti toimivat laitevaihtoehdot, kokeilusta aiheutuvat kustannukset ja niiden kohdentamisen.

Lisäksi työryhmä määrittelee tarpeet muuttaa lakeja ja arvioi mahdollisuuksia edistää alkolukon vapaaehtoista käyttöönottoa osana ammattiliikenteen laatujärjestelmiä. Työryhmä selvittää kokeilun keskeisten toteuttajien toimintaedellytykset ja tiedonkulun eri osapuolten välillä. Ryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi vuoden 2003 loppuun mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme