Mainos
Mainos

Alkukesän sinilevissä maksa- ja hermomyrkkyjä

Alkukesän sinileväkukinta saattaa olla hyvin myrkyllinen, varoittaa Uudenmaan Ely-keskus. Ne voivat tuottaa sekä maksa- että hermomyrkkyjä.

Myrkylliseksi tiedetään etenkin alkukesän Anabaena lemmermannii -kukinnot, joita on tänä kesänä havaittu jo Nurmijärven Sääksjärvellä. Sääksjärven kukinta alkoi viime viikolla ja se on jo aiheuttanut lieviä oireita ainakin yhdelle uimarille.

Ominaista alkukesän kukinnoille on niiden selvä myrkyllisyys. Suomalaisissa sinilevämyrkkytutkimuksissa yli puolet oiretapauksista ovat liittyneet juuri Anabaena- ja Aphanizomenon -sinileväsukuihin.

Sinilevät voivat tuottaa voimakkaita maksa- ja hermotoksiineita sekä yhdisteitä, jotka aiheuttavat ihottumaa, kuumeilua ja heinänuhan kaltaisia oireita. Yleisimpiä sinilevämyrkkyjen aiheuttamia oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli sekä lämmönnousu, iho-oireet ja lihaskivut.

Noin puolet sinilevien massaesiintymissä pintaan nousseista kukinnoista on voimakkaan myrkyllisiä. Levien myrkyllisyyttä ei voi havaita silmämääräisesti.

Myrkyllisyyden takia sinileväpitoisessa vedessä ei pidä uida tai antaa lasten leikkiä. Koirat ja muut kotieläimet tulee myös pitää poissa. Sinileväpitoista vettä ei pidä käyttää talous-, kastelu- tai saunavetenä. Sinileväpitoisen veden käyttäminen löylyvetenä on todettu olevan pahin altistumistie myrkylle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot