Mainos
Mainos

Alkuperäiskansojen käyttämä makeutusaine Suomessa markkinoille

Juomamarkkinat saattavat muuttua, kun uusi kaloriton luonnontuote tulee sallituksi elintarvikkeiden makeuttajana Euroopan unionissa. Stevia-kasvista saatavalla uutteella makeutettuja juomia saa myydä EU:ssa 2. joulukuuta lähtien.

Vaikka stevia on EU-markkinoilla uutuus, Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä makeuttajana vuosisatoja. Hiljattain aine tuli käyttöön esimerkiksi Yhdysvalloissa, Japanissa ja Australiassa.

– Syy siihen, että steviaa ei ole sallittu tätä ennen EU:ssa, on sama kuin kaikilla uusilla aineilla. Ennen hyväksymistä niiden turvallisuus on varmistettava kattavasti, linjaa Hartwallin tuotekehityspäällikkö Hannele Alakarhu.

– Tällä hetkellä ei voida sanoa, että stevia olisi parempi terveydellisesti kuin muut makeutusaineet. Esimerkiksi sen mahdollisista myönteisistä vaikutuksista verenpaineeseen tarvitaan lisätutkimusta, arvioi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Suomessa ensimmäiset stevialla makeutetut juomat tulevat markkinoille joulukuussa.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 22.11.2011)

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme