Mainos
Mainos

Allergialääkkeet mukaan lomallekin

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa allergialääkkeiden tärkeydestä myös lomalla. Pahimmillaan allergiareaktio saattaa olle tappava.

Allergia- ja astmaliitosta muistutetaan erityisesti reseptillä hankittavien allergia- ja astmalääkkeiden uusimisesta. Hydrokortisonia sisältävä kyypakkaus kuuluu kesämatkatavaroiden joukkoon tai sinne, missä kesää vietetään. Paitsi kyyn puremaan, kyypakkaus soveltuu hyvin ensiavuksi muihinkin allergisiin reaktioihin, kuten vaikeisiin hyönteispistoihin ja ihottumiin.

Allergianeuvoja Jonna Suominen Allergia- ja astmaliitosta kertoo, että myös reseptillä myytävät kortisonitabletit sopivat ohjeen mukaan käytettyinä ensiavuksi allergisiin reaktioihin.

Reaktio jopa hengenvaarallinen

Vaikeasti allergisten on syytä muistaa uusia reseptit hyvissä ajoin ja pitää lääkkeet mukana matkoillakin. Allerginen yleisreaktio aiheuttaa joillekin jopa hengenvaarallisen uhan. Tällöin paras ensiapu on adrenaliiniruiske, joka annetaan EpiPen-kynällä.

-Allergisen yleisreaktion eli anafylaktisen sokin voi saada esimerkiksi ampiaisen tai mehiläisen pistosta. Sen ensimmäisiä oireita ovat kämmenten ja jalkapohjien kutina, kurkun kutiseminen ja nielun turvotus, pahoinvointi, yskä ja nokkosihottuma, Suominen sanoo.

Äärimmäisissä tapauksissa oireet johtavat nopeasti hengenahdistukseen, sokkiin ja kuolemaan. Allergisen yleisreaktion saanut on vietävä sairaalaan myös adrenaliiniruiskeen jälkeen, koska reaktio voi uusiutua.

EpiPen-ruiskeen lisäksi ensiavuksi on hyvä antaa antihistamiinitabletti sekä kyypakkauksen tabletit tai kortisonitabletti ohjeen mukaan.

Lämpö hyväksi

Lämmin ilma tekee hyvää astmalle, mutta ilmassa leijuva siitepöly kiusaa kesälläkin.

-Monet astmaatikot joutuvat kesällä lisäämään lääkitystään, Suominen sanoo.

Itsehoitolääkkeillä pystyy antamaan hyvän ensiavun moniin allergiaoireisiin. Heinien ja pujon aiheuttamaan allergiseen nuhaan saa lievitystä ilman reseptiä myytävästä antihistamiinista. Se auttaa myös hyönteisten pistojen nostattamaan turvotukseen ja kutinaan. Hydrokortisonivoide lievittää niin ikään hyönteisten aiheuttamaa ärsytystä ja sitä suositellaan auringon polttamalle iholle.

Parhaillaan Suomen luonnossa kukkivat heinät ovat yleisimpiä siitepölyoireiden aiheuttajia koivun jälkeen. Loppukesän vitsaus on pujo, mutta myös kesän herkut aiheuttavat monelle allergiaoireita. Mansikka, suklaa sekä puna- ja valkoviinit puolestaan vapauttavat histamiinia, joka aiheuttaa allergian tapaisia oireita.

(MTV3-STT)

Lisätietoa allergia- ja astmaoireista Allergia- ja Astmaliiton maksullisesta puhelinpalvelusta puhelinnumerossa 0600 14419.

Allergia- ja Astmaliiton Sisäilmaneuvonnasta voi kysyä esimerkiksi siitepölysuodattimista ja ilmanpuhdistimista numerossa 0600 14429. Sisäilmaneuvonta on heinäkuun suljettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme