Mainos
Mainos

Allergialiitto varoittaa kevään katupölystä: Hengityssuojaimia suositellaan terveillekin

Keväisessä katupölyssä on pienhiukkasia, jotka voivat kulkeutua keuhkoihin saakka, muistuttaa Allergia- ja astmaliitto. Liitto kannustaa terveitäkin ottamaan hengityssuojat käyttöön.

Hengityssuojaimen tulisi olla sellainen, jossa on uloshengitysventtiili ja jonka saa kasvoille tiiviisti. Pienhiukkset läpäisevät esimerkiksi sairaaloissa käytettävän paperisen hengityssuojan.

– Suojaimia voi hankkia rautakaupoista ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

– Monet arastelevat maskien käyttöä, mutta ottakaa vaan rohkeasti kokeiluun! Maskista on niin iso apu hengitysteiden suojaamisessa, 

Suurimman avun hengityssuojista saavat Allergia- ja astmaliiton mukaan terveet ja lievää astmaa sairastavat katupölystä kärsivät. 

Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien  tai yli 65-vuotiaiden hengitys voi käydä suojaimen kanssa liian raskaaksi, ja suositeltavinta on välttää ulkona liikkumista.

Vaikka pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin, suurin osa katupölystä ovat suurempia hiukkasia, jotka lähtevät hengitysteistä yskimällä ja niistämällä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme