Mainos
Mainos

Allergikot kovilla viikonloppuna — leppä kiusaa myös koivulle allergisia

Lämpimäksi ennustettu viikonloppu pahentaa siitepölyallergikkojen oireita.

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen kertoo, että leppä on ensimmäinen suurempi allergiavitsaus Suomessa.

—Kun lämpötilat nousevat 10 asteen tuntumaan, leppien kukinta voimistuu, ja siitepölypitoisuudet kasvavat.

Saarisen mukaan leppä vaivaa tällä hetkellä erityisesti Keski- ja Etelä-Suomessa. Ilmassa on myös pähkinäpensaan siitepölyä, mutta sen vaikutus rajautuu Saarisen mukaan aivan lounaisimpaan ja eteläisimpään Suomeen.

—Tällä hetkellä siitepölytilanne rajautuu Vaasan ja Joensuun linjalle. Sen pohjoispuolella siitepölypitoisuudet on vielä sen verran pieniä, että siellä allergiset vielä odottavat.

Luvassa tavallista helpompi kevät

Saarisen mukaan useimmat lepän siitepölystä oireilevat myös useimmat koivuallergiset. Antihistamiinia kannattaa siis syödä, vaikka pahin allergia-aika on vielä tuloillaan

—Valmistautumalla etukäteen välttyy pahimmilta oirepäiviltä, Saarinen sanoo.

Lepän kukinta on tänä vuonna myöhässä. Saarinen uskoo, että kukinta kestää pari viikkoa, ja toukokuun alusta toukokuun puoliväliin saakka on mitä todennäköisimmin pahin koivun kukinta-aika.

—Koivu on Pohjois-Euroopan ehdottomasti pahin siitepölyallergian aiheuttaja.

Saarinen uskoo, että kevät ei ole allergian kannalta kovinkaan paha.

—Yleensä kun lepät pääsevät tavallista myöhemmin liikenteeseen, pölytyskausi lämpimien säiden myötä typistyy ja aikataulu nopeutuu. Siten allergiakausi on ehkä tavallista lyhyempi. Myös koivujen osalta ennusteet viittaavat siihen, että luvassa olisi ehkä hieman tavallista helpompi kevät.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme