Mainos
Mainos

Alueellinen tasa-arvo ei toteudu aivohalvauspotilaiden hoidossa

Potilaiden hoito toteutuu parhaiten suurimmissa kaupungeissa. Vaikein hoitotilanne on Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Aivohalvaus- ja dysfasialiiton mukaan Suomessa on 21 sairaanhoitopiirissä 16 aivohalvausyksikköä, joista viisi täyttää vaadittavat laatu- ja resurssikriteerit. Kolmessa sairaanhoitopiirissä aivohalvausyksikköä ei ole.

Parhaiten aivohalvauspotilaan hoito toteutuu Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Vaikein hoitotilanne on Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Tavoitteena on, että aivohalvausyksikkö ja liuotushoito tulee saada kaikkien aivohalvauspotilaiden ulottuville asuinpaikasta riippumatta.

Eurooppalaisen hoitosuosituksen mukaan kaikki aivohalvauspotilaat tulisi hoitaa erityisessä aivohalvausyksikössä, samalla tavoin kuin sydäninfarktipotilaat hoidetaan sydänvalvontayksiköissä.

Aivohalvauksen hoito on ympärivuorokautisessa käytössä vain muutamassa sairaalassa ja osa keskussairaaloista pystyy antamaan sitä vain virka-aikana.

Aivohalvaus- ja dysfasialiiton mukaan tavoitteena on, että aivohalvausyksikkö ja liuotushoito kaikkien aivohalvauspotilaiden ulottuville asuinpaikasta riippumatta. Sen oireiden tunnistaminen, nopea hoitoon hakeutuminen ja tehokas akuuttihoito ovat huomenna vietettävän aivohalvauspäivän teemoja.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 uutta potilasta. Neljännes sairastuneista on työikäisiä.

Aivohalvaus on Suomessa kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Vuonna 2020 aivohalvauspotilaita arvioidaan olevan 21000, ellei aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyssä onnistuta.

Kiireellinen hoito ensiarvoisen tärkeää

Aivohalvaus- ja dysfasialiiton puheenjohtaja, dosentti Risto O. Roine sanoi tänään Turussa aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa olevan tärkeää, että sen oireista kärsivä saadaan ajoissa hoitoon oikeaan paikkaan. Aivohalvaus on hätätilanne, joka vaatii yhtä kiireellistä hoitoa kuin sydänkohtaus. Aivohalvaus on aivokudoksen verettömyydestä tai aivoverenvuodosta aiheutunut tahdonalaisten lihasten halvaus.

- On tärkeää tunnistaa aivohalvaukseen viittaavat äkilliset oireet. Niitä ovat toisen puolen raajojen heikkous, toisen suupielen roikkuminen, puhekyvyn ja toimintakyvyn häiriöt sekä tasapainohäiriö. Useimmiten aivohalvaukseen ei liity kipua. Vaikka oireet häviäisivät, kannattaa hakeutua hoitoon, koska kyseessä voi olla aivohalvausta ennustava kohtaus.

Aivoinfarktin tärkeimmän riskitekijät ovat ikä, verenpainetauti, sydänsairaudet, diabetes, tupakointi, ylipaino, liikunnan puute ja perinnöllinen taipumus. Aivohalvauspotilaista joka toiselle jää pysyvä haitta kolmannes toipuu oireettomiksi. Osa sairastuneista dementoituu, ja toistuvat verenkiertohäiriöt lisäävät dementoitumisen riskiä.

- Akuutissa aivohalvauksessa liuotushoito pelastaa joka seitsemännen potilaan. Aivohalvausyksikkö parantaa kaikkien aivohalvauspotilaiden toipumisennustetta. Ajan kuluessa liuotushoidon hyöty heikkenee, sen vuoksi hoitoon täytyy hakeutua nopeasti, Roine korosti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme