Mainos

Aluehallinnon uudistus onnistui kohtuullisesti

Kolme vuotta sitten voimaan tullut aluehallinnon uudistus on onnistunut kohtuullisesti ja edennyt ilman suurta dramatiikkaa, päätellään sisäministeriön teettämässä tutkimuksessa.

Esimerkiksi uudistuksen vaikutukset palveluihin ovat olleet melko vähäisiä. Hallintouudistuksessa 12 lääniä yhdistettiin kuudeksi lääniksi. Samalla perustettiin 15 alueellista TE-keskusta eli työvoima- ja elinkeinokeskusta, joiden avulla pyrittiin sovittamaan yhteen elinkeino- ja työvoimapolitiikkaa. Aluehallinto 2000 -uudistusta koskeva tutkimus luovutettiin torstaina alue- ja kuntaministeri Martti Korhoselle. Tutkimuksen tekivät tutkimusjohtaja Jari Stenvall ja professori Risto Harisalo Tampereen yliopiston hallintotieteen laitokselta.

TE-keskukset hakevat rooliaan

Aluehallinnon uudistus on tutkimuksen mukaan vahvistanut elinkeino- ja työvoimapolitiikan arvostusta, mutta TE-keskusten rooli ei ole vielä riittävän selkeä. Ne hakevat yhä rooliaan alueilla. TE-keskusten johtamisjärjestelmä on tutkijoiden mielestä herkkä henkilöstöristiriidoille, eikä se ole sitouttanut tarpeeksi TE-keskusjohtoa yhteisten tavoitteiden edistämiseen.

Johtamistilannetta on tutkimuksen mukan nyttemmin muutettu niin, että keskuksen johtajan asemaa ja ratkaisuvaltaa on vahvistettu. Tutkimuksessa kiitellään TE-keskusuudistusta siitä, että palveluja on keskitetty yhdelle luukulle. Toisaalta ulkoisissa arvioissa todettiin, ettei TE-keskusten palvelutoiminta ole vielä riittävän yhtenäistä.

Hallintouudistus vähensi tutkimuksen mukaan selvästi lääninhallitusten merkitystä alueilla, mutta lääninhallitusten ja alueellisen kehityksen tukemisen välillä ei ole kuitenkaan erityistä ristiriitaa. Lääninhallitusten toiminnasta ei tosin tiedetä riittävästi alueilla. Lääninhallitusten ohjaavan vallan väheneminen on tutkimuksen mukaan jättänyt yhä enemmän toiminnallisia vapauksia kunnille ja maakunnalliselle kehittämiselle.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot