Mainos
Mainos

Aluesairaalojen sijaintipaikoista kova kamppailu

Aluesairaalat kamppailevat olemassaolostaan. Niiden ongelmana on pieni väestöpohja, jonka varaan on vaikea rakentaa erikoissairaanhoidon palveluita. Seutukunnat eivät kuitenkaan halua luopua sairaaloistaan. Valkeakoskella kerätty adressi leikkausten jatkamiseksi tehosi, ja Jämsänjokilaaksossa luotiin aivan uusi malli terveydenhuoltoon.

Erikoissairaanhoitoa on keskitetty yliopistosairaaloihin ja keskussairaaloihin. Kuntaliiton kehityspäällikön Heikki Punnosen mukaan vähenevän väestön varassa on hankala pyörittää erikoistuneita palveluita.

- Erikoissairaanhoidossa korostuvat nykyisin suppeat osaamisalueet ja päivystys. Jos potilaita on liian vähän, näille palveluille ei ole tarpeeksi kysyntää. Erikoislääkäreitä on vaikea saada ja toiminnasta tulee kallista.

Synnytysosastojen sulkeminen on muuttanut rajusti aluesairaaloita. 1990-luvun alusta lähtien synnytykset ovat loppuneet 14 aluesairaalassa. Samaa tietä on lakannut ympärivuorokautinen päivystys.

Synnytyksiä hoidetaan keskussairaaloiden lisäksi vielä 10 aluesairaalassa ja Kuusamon terveyskeskuksessa.

Asukkaille tärkeitä

Seuduille ja niiden asukkaille aluesairaaloilla on ollut suuri merkitys ja niitä halutaan edelleen ylläpitää. Esimerkiksi Kemijärvellä kaupunki otti sairaalan omaan organisaatioonsa.

- Eräs tapa turvata ainakin osa palveluista on tarjota pienten erikoisalojen tutkimuksia ja toimenpiteitä vain päivänä tai parina viikossa. Monessa aluesairaalassa näin tehdäänkin.

Pirkanmaalla sairaanhoitopiiri harkitsi leikkausten lopettamista kolmessa aluesairaalassa. Valkeakoskella herättiin keräämään tuhansia nimiä oman sairaalan puolesta. Sairaanhoitopiirin hallitus päätyikin esittämään valtuustolle kirurgian jatkamista sairaaloissa.

Vuodenvaihteessa yhdistyvät Jämsä ja Jämsänkoski puolestaan aikovat yhtiöittää sairaalan ja osan perusterveydenhuollosta. Yhtiöön ovat tulossa myös terveydenhuoltopalveluita tarjoava Pihlajalinna Oy, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Terveysrahasto Oy.

- Tärkein tavoite on turvata aluesairaalan erikoissairaanhoito. Osakeyhtiö toimii avoimilla markkinoilla ja voi hakea asiakkaita laajemmalta alueelta, perustelee Jämsänkosken kaupunginjohtaja Jorma Kilpeläinen.

- Lisäksi yritetään vastata lääkäripulaan. Lääkäreiden omistama yhtiö voi työllistää joustavasti henkilökuntaa eri paikoissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme