Mainos
Mainos

Alumiinikloridi aseeksi leväsotaan

Karjaan ja Inkoon rajalla kokeillaan ensi kertaa siepata fosforia rehevöityneestä järvestä alumiinikloridin avulla. Vaarana on veden tilapäinen happamoituminen.

Uudellamaalla kokeillaan ensimmäistä kertaa kunnostaa järveä sitomalla fosforia kemiallisesti. Koejärvenä on Karjaan ja Inkoon rajalla sijaitseva Källträsk.

Reilun sadan hehtaarin Källträskiä vaivaavat kesäisin sinileväkukinnat sekä ajoittaiset kala- ja rapukuolemat. Tutkimusten mukaan ongelmat johtuvat järven sisäisestä kuormituksesta, kun fosfori kiertää pohjakerrostumasta sinileväkukintoihin ja takaisin.

Fosforia yritetään nyt sitoa levittämällä järveen alumiinikloridia. Alumiinikloridi saostaa fosforin pohjamutiin ja estää sen liukenemisen levien ravinteeksi.

Alumiinikloridi saattaa happamoittaa järven tilapäisesti, ja kalat ja ravut voivat tukahtua. Haittaa pyritään välttämään oikealla annostuksella ja levittämistavalla.

Puhdistusoperaatio on Uudenmaan ympäristökeskuksen pilotti- ja seurantakohde, ja vastuu siitä on Lähdejärven ympäristönsuojeluyhdistyksellä. Muualla Suomessa menetelmää on aikaisemmin käytetty muutamassa pienessä järvessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme