Mainos
Mainos

Amatööritutkijat selvittävät itäisen Suomenlahden tilaa

Tavalliset kansalaiset ovat tällä viikolla päässeet osallistumaan Itämeren tutkimukseen. WWF:n talkooleirin osanottajat ovat tehneet meritutkimusta asiantuntijoiden opastuksella Ulko-Tammion saarella itäisellä Suomenlahdella. Leiriläisten havainnot menevät tutkimuslaitosten käyttöön.

Ulko-Tammion 14 innokasta talkooleiriläistä ovat tällä viikolla päässeet tutustumaan Itämeren tilaan monesta näkökulmasta. Leiriläiset ovat kartoittaneet rakkolevän esiintymisalueita videokuvaamalla ja tarkastelleet happikadon vaikutusta pohjaeliöstöön. Lisäksi on tutkittu vieraslajien esiintymistä ja roskaantumisen määrää itäisellä Suomenlahdella.

- Tutkimus on aika työlästä ja vaatii paljon käsityötä ja työaikaa, mutta siinä oikeasti näkee, mitkä ne ongelmat ovat, kuvailee leirille osallistuva Antti Jokinen.

- Monet asiat konkretisoituvat tutkimuksia tehdessä, esimerkiksi nämä vieraslajit, hapettomuus ja roskien määrä oli aika järkyttävä , kertoo Anu Akkanen.

Talkoolaiset ovat keränneet sadan metrin matkalta jopa 600 litraa roskia, pääasiassa erilaisia muoveja.

- Roskaantuminen tuntuu tosi pahalta. Vaikka olen periaatteessa tiennyt ongelman, niin roskan määrä herätti tosi pahasti ja mikromuovi, kun sitä ei saa mitenkään pois sieltä merestä, kuvailee Jemina Oksala.

Vieraslaji sirokatkarapu leviää

Leiriläisten tehtävänä on myös selvittää vieraslajien esiintymistä itäisellä Suomenlahdella. Pyydyksiin on uinut paljon sirokatkarapuja, jotka ovat tulleet meille laivojen painolastivesien mukana.

- Tämän lajin ekologisesta vaikutuksesta Itämerellä ei vielä riittävästi tiedetä. Se on levinny hurjasti viimeisen parin vuoden aikana, varoittaa WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Rahat loppuvat, talkooväkeä tarvitaan

Idea tavallisten kansalaisten kouluttamisesta Itämeren tutkimukseen syntyi siitä, että tutkimusrahat ja henkilökunnan määrä ovat vuosi vuodelta hupenemassa.

- Jos saadaan hyviä kokemuksia ja ollaan siitä yhtä mieltä, niin miksei kansalaisia vois ruveta käyttään hyväksi Itämeren tutkimuksessa enemmänkin, suunnittelee Vilhunen.

Leiriläisten keräämät tiedot menevät heti käyttöön. Tuloksia hyödyntävät esimerkiksi Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Viikko saarileirillä on selkeyttänyt osallistujien käsitystä meren tilasta.

- Kyllä Itämerellä on selvästikin toivoa. Täällä näyttää paikoitellen oikein hyvältä, tuumii Antti Jokinen.

- Aika paljon on vielä työtä, että voisi olla tyytyväinen meren kuntoon. Tila ei ole hyvä, mutta suunta on oikea, arvioi Anu Akkanen.

Kansalaisilla tuntuu olevan kiinnostusta meren tutkimiseen. Talkooleirille haki liki 200 innokasta, mutta tällä kertaa osallistujia voitiin ottaa mukaan vain 14.

 


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot