Mainos

Ambulanssien saatavuus varmistetaan lailla

Uudistuksista huolimatta haja-asutusalueiden tuntien odotusajat ovat yhä mahdollisia. Sairaankuljetusten nopeuden ohella määritellään myös sairaankuljettajien koulutusvaatimukset.

Sairaankuljetusten ja kiireellisen ensihoidon taso ja saatavuus halutaan varmistaa lakiuudistuksen avulla. Tarkoitus on mm asettaa aikaraja, kuinka pian ambulanssin on lähdettävä matkaan.

Haja-asutusalueilla ambulanssin tuloa saattaa joutua odottamaan tuntikausia. Esimerkiksi Sodankylässä ambulansseja on vain kaksi joten hälytyskeskus joutuu myymään jopa eioota ja terveyskeskus keksimään omia kuljetusjärjestelyjään.

- Jos siellä on toinen poissa 10 tuntia, niin siinä on kyllä ett jos sille toiselle tulee hälytys kunnan toiselle rajalle, niin kyllä siinä useinkin on niin sanottu tyhjiö, terveyskeskuslääkäri Leena Varesmaa-Korhonen Sodankylästä kertoo.

Uudistuksen suunnittelijoilla ongelma-alueet ovat tarkkaan tiedossa.

- Jos maantieteellisesti ajattelee, niin luonnollisesti se on Kainuu, Pohjois-Suomi, mutta Lappi on kyllä käsitettävä ihan omana kokonaisuutenaan, selvitysmies Markku Kuisma Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Valmisteltava laki erottaa kiireellisen ensihoidon tavallisista potilaskuljetuksista. Tarkoitus on asettaa minuuttimäärä, jonka aikana ambulanssin on lähdettävä matkaan. Lisäksi vastuu sairaankuljetuksista siirretään kunnilta sairaanhoitopiireille.

- Varmasti päästään hätätilanteissa ainakin suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa, mutta meidän täytyy kuitenkin muistaa realiteetit näillä hyvin harvaan asutuilla alueilla, Kuisma muistuttaa.

Koko maata yhdistää epäkohta sairaankuljettajien koulutuksessa. Sen taso on kirjavaa. Valmisteltavaan lakiin onkin tulossa normit siitä, minkälaista ammattitaitoa kuljettajilta vaaditaan, pelkkä ajo- ja potilaan kantotaito ei riitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on näin luvannut vastauksessaan apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan vaatimukseen sairaankuljetuksen ja ensihoidon kehittämisestä. Nykyään oikeuskanslerina toimiva Jonkka pohtii vielä tämän kuun aikana, ovatko luvatut parannukset riittäviä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot