Mainos
Mainos

Ambulanssikuljetuksissa paljon tehostamisen varaa

Ambulanssikuljetusten alueellinen yhteistyö kangertelee pahasti Suomessa. Voimavaroja tuhlataan mm. siihen, että ambulanssit ajavat pitkiäkin matkoja tyhjinä.

Sairaankuljetuksen koordinointiin kaivataan kipeästi keskitettyä järjestelmää, joka pitäisi huolta ambulanssien järkevästä käytöstä. Nykyisin kukin kunta hoitaa omat potilaskuljetuksensa ja erilaisia kuntien, pelastuslaitosten ja yksityisten yrittäjien välisiä sopimuksia on satoja.

Esimerkiksi Satakunnan sairaahoitopiirissä vuosittain ambulanssikuljetuksiin käytettävistä noin viidestä miljoonasta eurosta 14 prosenttia menee potilaiden siirtämiseen paikasta toiseen. Rahaa ja aikaa säästyisi, jos ambulanssi ottaisi paluumatkalla kyytiin toisen potilaan, joka odottaa kuljetusta päinvastaiseen suuntaan. Näin ei kuitenkaan juuri tapahdu, sillä alueellinen yhteistyö on vähäistä. Sen puuttuessa voi etenkin pienillä paikkakunnilla syntyä myös ambulanssityhjiöitä.

Ratkaisuksi tarjotaan keskusta, joka järjestelisi kaikkia kiireettömiä kuljetuksia vaikkapa sairaanhoitopiireittäin. Suurissa kaupungeissa keskittämiseen on jo ryhdytty. Esimerkiksi Helsingin seudulla 30 prosenttia potilaskuljetuksista on kyetty yhdistämään.

Porissa sijaitseva valtakunnalinen hätäkeskuslaitos olisi valmis ottamaan vastuun keskittämisestä ja jakamaan tehtävät edelleen alueellisille hätäkeskuksille.

- Tekniset valmiudet ja osaaminen hätäkeskuslaitoksella on, joten asia on kiinni resursseista, kertoo Suomen hätäkeskuslaitoksen johtaja Jyrki Landstedt.

Satakunnan alueella on ainoana Suomessa kokeiltu ambulansseissa GPRS-paikanninta. Se lisää selvästi ambulanssikyytien koordinointimahdollisuuksia.

- Päivystäjä näkee koko ajan reaaliaikaisesti, missä ambulanssi kulkee, ja kun potilas tai avun tarvitsija paikallistetaan, kyetään yhdellä silmäyksellä määrittämään, mikä ambulanssi on lähinnä ja se voidaan kutsua tähän tehtävään, kertoo Landstedt.

Vähitellen menetelmä levinnee koko Suomeen.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 04.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme