Mainos
Mainos

Amerikanlennoilta kielletään kaikki teräaseet

Yhdysvaltoihin suuntautuvilla lennoilla on kielletty kaikkien teräaseiden kuljetus matkustamossa, kertoi Finnairin turvapäällikkö Kaarlo Karvonen tänään.

Tuoreen Yhdysvaltain ilmailuviranomaisilta tulleen määräyksen mukaan ei maahan lentävissä lentokoneissa saa olla minkäänlaisia teräaseita, ja esimerkiksi ruokailussa siirrytään todennäköisesti muovisiin ruokailuvälineisiin.

-Tarkastuksia suoritetaan ennen Yhdysvaltain lähtöjä pistokoeluonteisesti. Jos teräaseita, saksia tai linkkuveitsiä havaitaan, niin ne otetaan pois, Karvonen sanoi.

Aiemmin on lennoilla ollut sallittua pitää mukanaan pieniä linkkuveitsiä. Nytkin uusi teräasekielto koskeekin vain Yhdysvaltain-lentoja.

Lentokenttien turvatoimia vahvistettiin heti tiistaina, ja sekä kotimaan että ulkomaan lentoliikenne tarkastetaan. Jos laukun sisältö ei selviä läpivalaisulla, laukku avataan.

Ilmailulaitoksen turvapäällikkö Jukka Airikkala ei ollut kuullut uusien toimenpiteiden aiheuttaneen merkittäviä viivästyksiä kentillä.

-Toivottavaa kuitenkin olisi, että matkustajat tulisivat hieman aiemmin lentoasemalle.

Ovet kiinni, muttei lukkoon

Finnairin MD-11-ryhmäpäällikkö Veikko Sievänen kertoi, että matkustajakoneiden ohjaamon ja matkustamon välinen ovi pidetään lentojen aikana kiinni. Ovi ei ole lukittu, mutta se on mahdollista lukita heti, jos jotain tapahtuu. Napinpainalluksella lukittava sähkölukko on ainakin laajarunkokoneissa, jotka lentävät pitkiä matkoja. Monenlaisia vaihtoehtoja on kuitenkin Sieväsen mukaan mietitty.

-Meillä on aina henkilökuntaa edessä, jotta sinne ei kukaan pääse omin päin aukomaan ovia. Kaikissa turvatoimissa panostetaan matkustajien tuloon koneeseen ja turvatarkastuksiin kentällä. Ne ovat ne avainasiat, Sievänen sanoi.

Oven lukitus pidättelee tiettyä osaa ihmisiä, mutta Yhdysvaltain terrori-iskussa toimineiden kaltaiset ammattilaiset osaavat koneen tyypit, ja heillä on keinot saada ovet auki, Sievänen muistutti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme