Mainos
Mainos

Amfetamiini ja kannabis yleisimmät huumeet

Suomeen Euroopassa rajusti yleistynyt kokaiini ei ole kunnolla rantautunut. Subutex on puolestaan käytännössä korvannut heroiinin. Suurin ongelma on yhä alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö.

EU:n huumeviraston tuoreen raportin mukaan sekä kokaiinin tuonti että käyttö ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti. Suomeen saakka kokaiinin yleistyminen ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt, vaan kokaiini on edelleen pienissä piireissä käytettävä eliittihuume.

Erikoisylikomisario Jaakko Sonck keskusrikospoliisista kertoo, että Suomen tilanne poikkeaa muutenkin yleisesti eurooppalaisesta suuntauksesta.

- Suomi on perinteisesti sekakäyttömaa, mikä tarkoittaa alkoholia ja lääkkeitä. Varsinaisista huumausaineista ehdottomasti yleisin on amfetamiini ja erilaiset amfetamiinijohdannaiset sekä kannabis. Heroiini on tällä hetkellä lähes poissa, sen tilalle on noussut korvaushoitoon tarkoitettu Subutex-valmiste, jota nyt käytetään väärin.

Sonckin mukaan tilanne eroaa monista muista maista myös siinä, että Suomessa ei juurikaan tuoteta huumeita.

- Lähes kaikki joudutaan salakuljettamaan ja Suomi on myös läpikulkuvaltio. Siinä mielessä olemme täällä omassa kolkassamme, että vaikka meillä on huumausaineongelma, on se Keski-Eurooppaan verrattuna huomattavasti lievempi.

Kannabista on Euroopan huumeviraston raportin mukaan kokeillut kuluneen vuoden aikana 20 prosenttia eurooppalaisista aikuisista, kuuden prosentin arvellaan käyttäneen sitä päivittäin tai lähes päivittäin. KRP:n mukaan linja pitää myös Suomessa:

- Varmaankin samoista määristä puhutaan, sanoo erikoisylikomisario Sonck.

Yleisesti huumeiden osalta vaikuttaa siltä, että tilanne on tasaantunut jonkin verran viime vuosina.

- Meillä on oma käyttäjäkuntansa ja kokeilijakuntansa. Suomeen tuodaan huumausaineita, mutta tilastojen sekä käyttäjien ja hoitoonohjausten lukumäärien perusteella näyttäisi siltä, että mitään suuria heittoja ei nyt ole odotettavissa.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme