Mainos
Mainos

Amin Maalouf: Maailma järkkyy. Kun kulttuurimme uupuvat

(WSOY), suom. Lotta Toivanen

Maailman tapahtumat saavat meidät ymmälle. Epävarmuus huomisesta kalvaa. Suunta on hukassa eikä mikään tunnu olevan pysyvää. Amin Maalouf valaa kuitenkin toivoa. Ehdimme vielä korjata sen, mikä on mennyt rikki, kukin osaltamme.

Maalouf on länsimaistunut arabi. Hän syntyi Beirutissa 1949, mutta kotiutui Pariisiin 1970-luvulla. Hän on kirjoittanut useita teoksia, joista suomeksi on käännetty kolme: Samarkand (Gummerus 2009), Leo Afrikkalainen (WSOY 2011) ja nyt kädessäni oleva esseekokoelma Maailma järkkyy. Suomessa hänet tunnetaan myös siitä, että hän on laatinut libretot Kaija Saariahon oopperoihin.

Kirja on oivallinen kiteytys maailman paradokseista, esimerkiksi siitä, kuinka kapitalismin voitto on syössyt länsimaat niiden historian pahimpaan kriisiin, ja siitä, kuinka maailma avautuessaan kuitenkin klikkiytyy.

Lännen henkinen valta-asema heikkenee. Samalla aseiden käyttö lisääntyy. Huolimatta epävarmuudesta, terrori-iskuista, sodista, yhteiskuntarakenteiden hajoamisesta ja työttömyydestä kirja ei masenna, vaan auttaa ymmärtämään, miten näin on käynyt. Häiriöt ovat monimutkaisia, mutta Maalouf on rohkea. Hän yhdistää historian tapahtumia kohdalleen ja hakee uuden toivon siementä kulttuurien keskinäisistä vaikutteista.

Maloufin vastaus ei ole ihan sitä, mitä odottaisi, mutta ajatukset hän pistää liikkeelle. Vai miltä sinusta kuulostaisi, kun hän sanoo, ettei yhteisöllisyys edistä demokratian toteutumista.

Ensimmäisessä luvussa, Petolliset voitot, Maalouf kuvaa läntistä pelkoa siitä, kuinka muut tulevat samoille apajille, joilla me jo olemme. Aasian kansoilla on kuitenkin sama oikeus kaikkeen siihen, mitä meillä jo on.

Maailma ei kestä keskiluokan huimaa kasvua ja sen kulutusta. Globaaali taloustaantuma tuo sosiaalisia katastrofeja, mutta lisää samalla myös yhteistä tietoisuutta elämän hauraudesta.

Kulttuurit kokevat tarpeelliseksi julistaa erityislaatuaan juuri siksi, että niiden erityislaatu on katoamassa. Lännen virhe on siinä, ettei se ole kunnioittanut omia arvojaan. Näin toimiessaan se vaarantaa ajan oloon oman turvallisuutensa, vakautensa ja vaurautensa.

Toinen luku, Harhautuneet legitimiteetit, pohtii arabimaiden viime vuosisadan vallanvaihdoksia. Niistä löytyy selitys joidenkin arabien viimeaikaiselle tuhoavalle ja itsetuhoiselle käytökselle. Samalta suunnalta voisi hakea selitystä myös länsimaiden nykyisiin ongelmiin.

Kolmas luku, Kuvitteelliset varmuudet, etsii ratkaisua kulttuurien ja uskontojen kohtaamisesta. Jos maa vajoaa lamaan, voimme aina yrittää muuttaa toiseen. Kun maapallo on uhattuna, muualle muuttamisen mahdollisuutta ei ole. Meillä on vain toisemme.

Vedenpaisumus ei ole väistämätön kohtalo. Kulttuurin ansiosta 2000-luku joko pelastuu tai vajoaa rappiotilaan. Kulttuuri ei ole keino kaunistaa elämää, vaan se tarjoaa ihmisille välineet ymmärtää muita.

Kirjassa riemastuttaa näkökulmien moninaisuus ja sovellettavuus ja siinä annetaan maailman ymmärtämiseen useita tulkinta-avaimia.

Maalouf osallistuu tietämättään myös suomalaiseen keskusteluun. Samalla tavalla kuin joiden suomalaistutkijoiden mukaan suomalaisuudella ei ole pysyvää perustaa, meidänkin olisi aika alkaa puhua monikulttuurisuuden sijasta transkulttuurisuudesta. Maalouf ei tätä termiä käytä, mutta samasta asiasta on kulttuurien sekoittumisessa kyse.

Luen kirjoja kynä kädessä ja merkintöjä. Tämä kirja tuli täyteen alleviivauksia ja reunahuomautuksia. Sen, joka on menettämässä uskonsa maailman tulevaisuuteen, kannattaa lukea tämä kirja.

Valtiotieteilijä, oikeustieteen tohtori. Huovinen on toiminut vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa. Aiemman uransa hän on tehnyt yritysviestinnän konsultoinnin parissa. Huovinen seuraa maailman ja lähiympäristön ilmiöitä, ja pohtii kriittisesti, mitä mailmassa todella tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme