Mainos
Mainos

Ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen laskuun

Henkilökohtainen ohjaus ja nopea puuttuminen ovat purreet ongelmiin.

Ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen on vähentynyt. Opetushallituksen ylijohtajan Heli Kuusen mukaan ammatillisen koulutuksen keskeyttämisprosentti on nykyään 10-11, kun huonoimpina vuosina jopa 15 prosenttia aloittaneista keskeytti toisen asteen ammatillisen koulutuksen.

- Keskeyttäminen on ollut laskussa jo useana vuonna peräkkäin ehkä noin prosenttiyksikön verran vuodessa. Määrät ovat yksittäin pieniä puroja, mutta kyllä trendinä nyt on keskeyttämisen väheneminen, Kuusi kertoo.

Kuusen mukaan tilannetta ovat parantaneet muun muassa aikaisempaa tarkempi poissaolojen seuranta, nopea puuttuminen ongelmiin ja henkilökohtainen ohjaus.

-Jos esimerkiksi oppilaan runsaat poissaolot huomataan pikaisesti, päästään selvittämään, onko joku hätänä tai mikä on vialla, Kuusi sanoo.

Taloustilanne vaikuttaa keskeyttämisiin

Opetushallituksen ylitarkastaja Timo Kumpulainen huomauttaa, että kaikki ammatilliset opintonsa keskeyttävät eivät jää koulutuksen ulkopuolelle, vaan esimerkiksi lähtevät töihin tai vaihtavat toiseen koulutukseen. Keskeyttämisten määrään vaikuttavat myös taloudelliset suhdanteet.

- Kun elinkeinoelämällä menee hyvin ja tarjolla on työpaikkoja, opintoja keskeytetään juuri töihin menon vuoksi. Tämän voi huomata esimerkiksi rakennusalalla. Sitten taas kun on lama, opiskelijoilla ei ole tällaisia lyhyen tähtäimen houkuttelevia mahdollisuuksia ja keskeyttämisiä voi olla vähemmän, Heli Kuusi kertoo.

Kuusen mukaan opintojen keskeyttäminen on paikallaan esimerkiksi silloin, jos opiskelija jo aivan opintojen alussa huomaa olevansa itselleen väärällä alalla. Tällöin moni etsii uuden paikan joko oman oppilaitoksen sisältä tai naapurioppilaitoksesta.

-Ongelmallista on, jos opinnot keskeytyvät aivan loppuvaiheessa. Silloin tutkinnon suorittaminen saattaa jäädä kokonaan. Sellainen on aika vähäistä, että kauan sitten keskeytettyä pitkälle opiskeltua tutkintoa tullaan suorittamaan loppuun, Kuusi sanoo.

Kilpailluista paikoista pidetään kiinni

Kuusen mukaan keskeyttämisongelma on suurin pääkaupunkiseudulla, koska työtä ja toisaalta myös toisia koulutusmahdollisuuksia on tarjolla paljon. Aloittain vähiten keskeyttämisiä on hyvin suosituilla aloilla kuten kauneudenhoitoalalla. Myös terveydenhuollossa keskeyttämisprosentti on pieni.

-Suurilla aloilla kuten liiketaloudessa puolestaan keskeyttäminen on ollut aika runsasta, Kuusi sanoo.

Opetushallituksen tavoitteena on, että ammattiopintonsa keskeyttäneiden määrä saataisiin painettua alle kymmeneen prosenttiin aloittaneista.

-Erinomaista olisi, jos päästäisiin neljään tai viiteen prosenttiin, mutta se ei varmastikaan näillä näkymin toteudu. Nuorten kohdalla on elämän uran hakua jo niin paljon, että alle kymmeneenkin prosenttiin voisi olla aivan tyytyväinen, Kuusi sanoo.

Suomessa suoritetaan Tilastokeskuksen mukaan vuosittain yli 50 000 ammatillista tutkintoa. Tutkinnon suorittaneiden määrä on ollut viime vuosina nousussa. Opiskelijoita ammatillisessa koulutuksessa on yli 200 000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme