Mainos
Mainos

Ammattien syöpävaaroista yhteispohjoismainen tutkimus

Laajassa tutkimuksessa on käytössä noin 20 miljoonan ihmisen tiedot. Aineiston avulla selvitetään työaltistusten ja syöpien välistä yhteyttä Pohjoismaissa.

Ammattien syöpävaarallisuutta selvitetään kaikki Pohjoismaat kattavalla tutkimuksella. Tutkimuksessa hankitaan tietoa kemikaalien ja työprosessien vaikutuksesta eri ammattiryhmiin. Tutkimuskohteita ovat myös stressi, työliikunnan vähäisyys ja työuran takia myöhentyneen lasten hankinnan aiheuttama syöpien lisäys.

Kansainvälisen tutkijaryhmän vetäjä on Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Eero Pukkala. Hänen mukaansa nyt meneillään olevassa tutkimuksessa keskitytään erityisesti naisten työperäisiin syöpiin, sillä niitä on tutkittu varsin vähän.

Aiemmat tutkimukset kertovat, että Pohjoismaissa miesten syöpävaarallisin ammatti on tarjoilija. Tarjoilija sairastuu syöpään kaksi kertaa niin usein kuin maanviljelijä, jonka syöpävaara on vähäisin. Naisten syöpävaarallisimmat ammatit olivat aiemmin tupakkateollisuudessa.

Tutkijaryhmällä on käytössään tietoja noin 20 miljoonasta ihmisestä. Ensimmäisiä tuloksia saadaan jo tänä vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme