Mainos
Mainos

Ammattikalastajien työturvallisuudessa parantamisen varaa

Ammattikalastajien työtapaturmien määrä on suuri kalastajien lukumäärään suhteutettuna.

Onnettomuustutkintakeskuksen erikoistutkija Risto Revon mukaan kalastaminen on erittäin vaarallinen ammatti, ja kalastajien työturvallisuutta on parannettava. Alalle on tulossa useita työturvallisuussuosituksia.

Kuuden viime vuoden aikana sattuneissa onnettomuuksissa on kuollut seitsemän ammattikalastajaa ja neljän henki on ollut Revon mukaan hiuskarvan varassa. Aluksia on uponnut kuusi.

Vuosittain työtapaturmia kuten liukastumisia sattuu 50-60 kappaletta. Repo pitää määriä todella suurina ammattikalastajien lukumäärään suhteutettuna.

- Onnettomuuksien syyt liittyvät usein alusten vakauteen. Kalastusalukset ovat usein kohtuullisen iäkkäitä, ja niihin vuosien mittaan tehdyt muutokset ja lisärakenteet huonontavat vakautta, Repo sanoo.

Toiseksi merkittäväksi ongelmaksi Repo nimeää pelastusliivien käytön puutteen. Kalastajien asenteita ja suhtautumista omaan turvallisuuteen pitäisi pystyä muuttamaan.

Turvallisuussuosituksia valmistellaan

Suomen Ammattikalastajaliitto on laatimassa turvallisuussuosituksia, joiden luonnoksia liitto esitteli Turussa. Suositusten mukaan alusten ja veneiden turvavälineistö ja työtavat pitää tarkastuttaa liiton hyväksymällä tarkastajalla.

Liitto etsii ammattilaisten käyttöön parhaiten sopivia työasuja ja selvittää, voisiko asusteisiin liitettävän tekniikan kautta saada käynnistettyä hälytysjärjestelmän.

- Kalastajien on ymmärrettävä, että he ovat mahdollisia uhreja, jos turvallisuudesta livetään. Oikea asenne, turvavälineiden käyttö, työvälineen jatkuva huolto ja turvavälineiden tarkastus ovat perusasioita, jotka on saatettava kuntoon ensimmäiseksi, suositusluonnoksessa todetaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme