Mainos
Mainos

Ammattikoulujen vetovoima kasvaa

Ammattioppilaitosten suosio on kasvanut jatkuvasti viime vuosina, ja nyt se alkaa jo näkyä myös tutkintojen määrissä. Opetushallituksen erityisasiantuntija Timo Kumpulainen kertoo, että tutkintoja suoritetaan vuosi vuodelta enemmän.

Tänä vuonna ammattikouluista valmistuu arviolta 32 400 ihmistä, joista suurin osa saa opintonsa päätökseen ennen kesäloman alkua. Ammattiin kouluttaudutaan kaikkein eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammatillisissa oppilaitoksissa ja aikuiskoulutuskeskuksissa. Toiseksi eniten opiskellaan yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alaa.

Ylioppilaat kiinnostuneita

Ammatillinen koulutus kiinnostaa jonkin verran myös lukion käyneitä nuoria. Kumpulainen kertoo, että ylioppilashakijoita on joskus niin paljon, että koulutukseen voi olla vaikeaa päästä peruskoulutodistuksella.

Kaikille ammattioppilaitosten linjoille voi kuitenkin hakea peruskoulupohjalta. Lukion ja ammatillisen koulutuksen voi myös yhdistää, mutta se ei Kumpulaisen mukaan ole kovin suosittu vaihtoehto. Yhdistetyn ylioppilas- ja ammattitutkinnon suorittaa vajaat pari tuhatta ihmistä vuodessa.

Suora reitti töihin

Ammatillisen tutkinnon suorittajat siirtyvät useimmiten suoraan työelämään ja opintojen jatkaminen heti perään on harvinaista.

Tuoreimmat tilastot ammattitutkinnon suorittaneiden työelämään sijoittumisesta ovat vuoden 2005 lopusta, jolloin tarkasteltiin edellisvuonna valmistuneiden tilannetta. Töissä oli lähes 70 prosenttia ammatillisen tutkinnon suorittaneista.Opintoja heistä oli jatkanut noin 9 prosenttia ja työttömänä oli noin 13 prosenttia.

Myös ylioppilaista on vastaavat tilastot samalta vuodelta. Heistä yli 40 prosenttia oli päätoimisia opiskelijoita ja melkein 40 prosenttia kävi päätoimisesti töissä. Työttömyyskortistossa oli kolmisen prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme