Mainos

Ammattikoululaisilla suuri riski syrjäytyä – kolmannesta masentaa

Moni ammattiin opiskeleva nuori on syrjäytymisvaarassa, selviää Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU:n tutkimuksesta. Myös presidenttiehdokkaiden paraatipuheissa toistui huoli syrjäytymisestä, mutta konkreettiset ehdotukset asian parantamiseksi loistavat poissaolollaan.

– Tilastollisesti on huomattavissa, että ammatillisilla nuorilla on iso riski syrjäytyä. Lisäksi sosiaaliset luokat periytyvät – insinööriperheiden lapset eivät mene ammattikouluun, näin kärjistäen, sanoo OSKU:n puheenjohtaja Jenni Parpala.

Parpalan mukaan ammattiin opiskelevat nuoret ovat erityisessä vaaravyöhykkeessä, koska he muuttavat aikaisin pois kotoa ja itsenäistyminen alkaa varhain. Uusi paikkakunta tarkoittaa suurta elämänmuutosta ja sosiaalisten piirien myllerrystä.

Opiskelun vastuullisuus aiheuttaa usein paineita: Esimerkiksi lähihoitajan on osattava työn perusasiat jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Henkisesti lopussa 37 prosenttia

AMIS 2011 -tutkimus kertoo karua kieltä ammattioppilaitosten nuorten arjesta. Siihen vastasi 3316 ammattiin opiskelevaa ympäri Suomea. Samanlainen tutkimus toteutettiin viimeksi vuonna 2009.

Tutkimuksen mukaan 32 prosenttia ammattiin opiskelevista tuntee olonsa usein masentuneeksi ja ahdistuneeksi, kun sama luku vuonna 2009 oli 26 prosenttia. Turvattomaksi olonsa tunsi 23 prosenttia, kun 2009 samaa koki 18 prosenttia.

Riittämättömyyden tunteiden kanssa paini peräti 39 prosenttia – tässäkin nousua oli neljä prosenttiyksikköä. Peräti 37 prosenttia vastaajista kertoi olevansa henkisesti lopussa, kun luku aiemmin oli 29 prosenttia.

Lisäksi tutkimus kertoo kiusaamisen ja syrjinnän lisääntyneen ammattiin opiskelevien joukossa, ja myös päihteiden käytössä näkyi kasvua.

– Nämä ovat juuri niitä tekijöitä, jotka johtavat syrjäytymiseen, summaa Parpala.

Syrjäytymistä on monenlaista

Parpala lähtisi ratkomaan ongelmia tiivistämällä yhteistyötä kodin, koulun, nuorisotyön ja terveydenhuollon välillä. Ongelmana hän pitää esimerkiksi sitä, että etsivä nuorisotyö jää usein yksittäisiksi projekteiksi.

Syrjäytymistä on monenlaista: Joskus ongelmat ovat lähtöisin kotoa, mutta aina vanhemmat eivät edes tiedä niistä. On myös huippuoppilaita, joilla on niin paljon paineita, että ne johtavat henkiseen romahtamiseen.

– Kauheasti käytetään termiä "syrjäytynyt" miettimättä, mitä se oikeastaan tarkoittaa. Esimerkiksi ystävien syrjäytyminen pitäisi huomata helpommin. Ei se aina mene niin, ettei syrjäytyneellä ole yhtään ystävää, Parpala sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot