Mainos
Mainos

Ammattiliitot haluavat työehtoshoppailun kuriin

Erityisesti ammattiliitot peräävät poliittisten päättäjien vastuuta työntekijöiden työehtojen varjelemisessa.

Joukko ammattiliittoja haluaa saattaa kuriin nopeasti lisääntyvän työehtoshoppailun.

Liittojen mukaan niin kunnat, valtio kuin yksityiset työnantajatkin ulkoistavat toimintojaan usein vain siksi, että saisivat halvennettua ja huononnettua työntekijöidensä työehtoja tai alennettua palkkakuluja.

Eräs yksityistämisesimerkki on valtion Postin muuttuminen Itellaksi. Aiemmin työntekijöiden sopimuksia hoitanutta ammattiliitto Posti- ja logistiikka-alan unionia ei aluksi tunnustettu edes neuvottelukumppaniksi.

Työehtoshoppailu on ammattiliittojen mielestä kasvava ongelma niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

- Se on erittäin laaja ja kasvamassa. Ja nimenomaan tämä muutos on nopea, ja jos ajatellaan julkisen sektorin toimintojen uudelleenorganisointia, niin edelleen monessa kunnassa tehdään ratkaisuja siitä, että mitä työehtosopimuksia kunnallisissa työehtosopimuksissa ruvetaan noudattamaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori kertoo.

Parhaillaan riidellään siitä, kuuluvatko vasta perustetun S-Pankin työntekijät kaupan- vai pankkitoimihenkilöiden sopimusten piiriin. Pankkitoimihenkilöiden Suora on julistanut S-Pankin sekä haku- että maksuvälityssaartoon, mutta kutsua neuvotteluun ei ole kuulunut.

- S-Pankissa ja s-asiakaspalvelussa toimivat noin 100 henkilöä ovat pankkitoiminnan piirissä. S-Pankki on rahoitustarkastuksen valvonnan alla ja on pankkilupa saatu, ei ole olemassa mitään säästökassan jatkeita. Suomessa on vain pankkeja, Suoran puheenjohtaja Tarja Lankila kertoo.

Erityisesti ammattiliitot peräävät poliittisten päättäjien vastuuta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme