Mainos

Ammattiliitot vaativat ryhtiä tupo-rintamaan

SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtaja Kalevi Vanhala perää selkeämpiä yhteisiä tavoitteita palkansaajajärjestöille, jotta olisi mahdollista sopia uudesta keskitetystä tuloratkaisusta. Vanhalan mukaan yhdistävien laadullisten tavoitteiden puuttuminen poistaa tarpeen edes yrittää tupoa ensi syksynä.

Vanhala muistutti Kouvolassa tänään, että pelkkiin palkkaratkaisuihin ei tupo-elementtiä tarvita, sillä ne ovat hoidettavissa liittokohtaisesti. Hän ehdotti yhteisiksi tupo-elementeiksi työajan lyhennysohjelmaa ja työnantajan vastuun lisäämistä henkilöstön lomautus- ja irtisanomistilanteissa.

Akavalaisten opettajien vaatimus saada muita korkeammat palkankorotukset on Vanhalan mielestä selvä ilmoitus tuloratkaisusta ulosjäämisestä, sillä tupossa palkankorotusten tulee kohdella kaikkia palkansaajia tasavertaisesti. Käytössä olevien matala- ja naispalkkaerien tehtävänä on korjata palkkavääristymiä.

Vanhala asetti syyskuun lopun takarajaksi sille, onko tupon edellytyksiä olemassa. Hän sanoi työmarkkinoiden synkän sävyn antavan aihetta omalle liitolleen "voimallisesti valmistautua" liittokohtaiseen sopimuskierrokseen.

Palvelualojen ammattilitto huolissaan veronkevennyksistä

Palvelualojen ammattiliiton toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen sanoo, että tulevan työmarkkinasyksyn suurimpia kuplia on keskustelu tuloverotuksen alentamisesta ja sen markkinoimisesta pienituloisia hyödyttävänä. Samaan aikaan, kun ollaan tarjoamassa veronalennuksia, jotka hyödyttävät eniten suurituloisia, ollaan nostamassa sairausvakuutusmaksua ja polttoaineiden verotusta.

Nämä korotukset kirpaisevat eniten juuri pienituloisia, Julkunen sanoo. Hänen mielestään julkisen vallan tehtävä olisi pikemmin tasoittaa tuloeroja.

-Kokonaisverorasitus kasvaa tulevina vuosina, hän arvioi.

Jos syksyn työsopimuskierroksen ratkaisuja ollaan helpottamassa verotuksellisin keinoin, niiden on suuntauduttava niin, että niistä todellisuudessa hyötyvät myös matalapalkka-alat. Ratkaisuna arvonlisäveron alentamisen lisäksi olisi kunnallisveroon vaikuttavan ansiotulovähennyksen korotus, Julkunen sanoi tänään Hämeenlinnassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot