Mainos
Mainos

Ammattisotilaat kritisoivat kovin sanoin Afganistan-operaatiota

Kriisialueella palvelleet ammattisotilaat arvostelevat voimakkaasti Afganistanin rauhanturvaoperaatiota. Korkea-arvoiset upseerit kertoivat MTV:n uutisille, että operaation johtaminen takkuilee ja tavoitteet ovat sekavat.

Upseerit kannattavatkin eduskunnan vaatimaa selvitystä operaation ongelmista. Vaikeuksien syynä upseerit pitävät erityisesti sitä, että alueella toimii useita eri kansallisuuksia omilla menetelmillään.

- Eri kansallisuuksilla on hieman eri tavoitteet ja erilaiset tavat toimia. Se aiheuttaa hieman sekaannusta, kun yksi kansakunta vetää toiseen suuntaan ja toinen toiseen suuntaan, Afganistanista viime vuonna palannut everstiluutnantti Pertti Pullinen summaa.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen myöntää, että Afganistan-operaatiossa on omat ongelmansa. Salolaisen mukaan yksi merkittävimpiä kipupisteitä on, etteivät sodan runteleman maan asukkaat enää erota ulkomaisia siviili- ja sotilastoimijoita toisistaan.

- Pahin puutehan on, että paikallisten on vaikeaa tehdä eroa, kuka on mitäkin. Silloin tietysti humanitääriset avustusjärjestöt joutuvat suureen vaaraan, sanoo Salolainen.

Tavoite onkin saada pääkaupunki Kabuliin pysyvä suurlähettiläs, jotta kansainvälinen yhteistyö helpottuisi.

Nimettömänä pysyttelevä ammattisotilas kertoi MTV:n uutisille, että suomalaisleiriä vaivaavat epäselvät johto- ja vastuusuhteet. Omalta komennukseltaan 1-2 vuotta sitten hän mainitsee 10 000-100 000 euron selittämättömän materiaalihävikin sekä rakennusurakoihin liittyvän lahjusskandaalin. Sen tiimoilta neljä ammattisotilasta päätyi vast' ikään syyteharkintaan valvontavelvollisuuksiensa laiminlyömisestä.

Suomalaisten sotilaiden päätehtävänä on ollut vuodesta 2006 lähtien turvallisuustilanteen vakauttaminen. Ruotsalaiskomennossa olevat suomalaissotilaat keskittyvät Afganistanissa tarkkailutehtäviin maan rauhallisemmassa pohjoisosassa. Naton joukot taistelevat maan levottomimmilla alueilla idässä ja etelässä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme