Mainos
Mainos

Ammuntojen turvallisuutta parannetaan

Palvelusturvallisuuden kehittämiseen liittyvää selvitystyötä jatketan, mutta huomiota on vastaisuudessa kiinnitettävä esimerkiksi varusmiesten vireystilaan ja ammuntoja edeltävään koulutukseen.

Kovapanosammuntojen turvallisuudessa on kehitettävää. Pääesikunnan selvityksessä todetaan, että palvelusturvallisuuden parantamiseksi on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi varusmiesten vireystilaan ja ammuntoja edeltävään koulutukseen.

Pääesikunta on saanut valmiiksi ensimmäisen selvityksensä palvelusturvallisuuden kehittämisperiaatteista epäsuoran tulen kovapanosammunnoissa. Selvitystyön tarkoituksena oli etsiä periaatteita ja toimintamalleja, joilla voitaisiin kehittää etenkin kranaatinheittimistön ja tykistön kovapanosammuntojen turvallisuutta.

Selvitystyö aloitettiin 2. joulukuuta Rovajärvellä tapahtuneen kranaatinheitinonnettomuuden johdosta. Turmassa kuoli yksi varusmies ja kuusi loukkaantui.

Riittävästi lepoa

Kovapanosammuntojen varomääräyksissä mainitaan, että ampujien tulee olla riittävästi levänneitä. Riittävän levon takaamiseksi ammuntoja tulisi työryhmän mukaan rytmittää niin, että varusmiehillä todella olisi mahdollisuus riittävään lepoon ennen ammuntoja.

- Harjoitukset tulisi rytmittää niin, että ennen kovapanosammuntoja miesten on saatava nukkua tarpeeksi, sanoo pääesikunnan koulutusosaston päällikkö, eversti Erkki Nordberg. Nordberg toimii palvelusturvallisuustyöryhmän puheenjohtajana.

- Esimerkiksi autonkuljettajilla on tällä hetkellä oltava mahdollisuus kuuden tunnin katkeamattomaan lepoon vuorokauden aikana, hän jatkaa.

Työryhmä esittää myös, että varomääräysjärjestelmässä esiintyviä päällekkäisyyksiä tulisi purkaa. Toimintaa ampuma-alueilla koskevasta määräyksestä olisi kehitettävä niin sanottu kattovaromääräys, jossa määriteltäisiin nykyistä laajemmin ja yksityiskohtaisemmin kovapanosammuntojen ja harjoitusten järjestelyjä ja toimintaa koskevat määräykset.

Työtä jatketaan

Esityksen mukaan ammuntojen suunnittelussa tulisi hyödyntää riskienhallinta-analyysiä ja läheltä piti -tilanteista pitäisi raportoida aiempaa tarkemmin. Ampujien suojaamiseksi muun muassa irpaleliivien ja aktiivikuulonsuojaimien sekä suojalasien käytön lisäämisen tarve tulee selvittää.

Palvelusturvallisuuden kehittämisen liittyvää selvitystyötä jatketaan pääesikunnassa maavoimapäällikön kenraalimajuri Olli-Matti Multamäen johdolla. Selvitystä tehdään erillään onnettomuustutkintalautakunnan Rovajärven turmaa koskevasta tutkinnasta. Tutkijalautakunnan tavoitteena on saada virallinen onnettomuustutkinta valmiiksi alkaneen vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme