Mainos
Mainos

Ampumaratoja kaivataan lisää

Aseharrastajat ja metsästäjät kaipaavat lisää paikkoja, joissa voi harjoitella ammuntaa. Soramontuilla ammuskelusta halutaan päästä eroon ja keskittää ammuskelu turvallisille radoille.

- Olemme tosi huolissamme ampumaratojen määrästä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei ole kuin yksi ampumarata, ja kuitenkin siellä on noin 60 000-80 000 alan harrastajaa, kertoo Ampumafoorumin puheenjohtaja, Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi.

Suomen Metsästäjäliiton mukaan tilanne on huono myös Itä-Suomessa.

- Yleinen trendi on ollut, että pieniä ampumaratoja on jouduttu sulkemaan liian tiukkojen ympäristölupaehtojen takia. Eettisiä riistalaukauksia on harjoiteltava, sanoo toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies Metsästäjäliitosta.

Aseharrastajat vaativat myös, että ampumaratoja koskevat vanhentuneet säännökset tulisi pian uudistaa. Ne ovat tsaarin vallan ajalta.

-Laissa ei nykyisellään määritellä, mikä on ampumarata. Myös niiden valvontaa koskevat säännökset ovat puutteelliset, myöntää projektipäällikkö Mika Lehtonen sisäministeriön poliisiosastolta.

Alueellisia ampumakeskuksia

Ympäristöministeriö haluaa yhtenäistää ampumaratojen ympäristölupakäytäntöjä. Nykyisin hakemusten ja päätösten sisällöt vaihtelevat eri puolilla maata. Uusia ohjeistuksia laatinut työryhmä ehdottaa, että ampumaradoille laadittaisiin ympäristönsuojelun vähimmäisvaatimukset. Isommilta ampumakeskuksilta edellytettäisiin jatkossakin ympäristölupa. Muiden osalta siirryttäisiin rekisteröintimenettelyyn.

- Ampumarata voi olla paikka, jossa metsästäjät käyvät vain pari kertaa vuodessa kohdistamassa asetta tai laajamittainen paikka, jossa paukutetaan jatkuvasti. Ratojen ympäristölle ja naapurustolle aiheuttamat haitat ovat tietysti eri luokkaa, sanoo työryhmän puheenjohtaja Elise Sahivirta.

Työryhmä myös keskittäisi ampumatoimintaa suurimpiin yksiköihin alueilla, joilla on paljon väkeä ja asutusta.

Suomessa on toiminnassa olevia ampumaratoja noin 650. Suurin osa niistä on ampuma- ja metsästysyhdistysten ylläpitämiä.

(MTV3 - STT/Marjo Sormunen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme