Mainos
Mainos

Anneli Jäätteenmäki: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Pakinoitsija Vaasan Jaakkoo arvosteli Sinuhen Vaasa-lehdessä aikoinaan: "Siinon tavaraa, historiaa, filosofiaa, traamaa, komediaa, yhteiskuntaa, uskontoa, rakkautta, maisemaa ja tunnelmaa notta huikaasoo silmää ja päätä". Tässä lyhyesti myös se, miksi jäin Sinuhen koukkuun ja kirja piti ahmia siltä istumalta koululaisena joululomalla.

Waltari osaa viihdyttää älykkäästi ja luistavasti. Tulee hyvälle mielelle. Aikakausi herää eloon; maat, kaupungit, kansantavat. Jopa tuoksut ja hajut voi miltei tuntea. Aiheiltaan ja yksityiskohdiltaan kirja on pakahduttavan runsas.

Sinuhe on tekijänsä elämänkatsomuksen summa. Elämänviisauksia on paljon. Sinuhe osoittaa myös Waltarin valtavaa muistia ja tietomäärää. Niitä voi vain ihailla.

2. Michel de Montaigne: Esseitä

Montaignen (1533 - 92) kirja antoi nimen uudelle kirjallisuuden lajille, esseille. Kirja on vaikuttanut koko uuden ajan Euroopan kirjailijoihin ja ajattelijoihin. Montaigne kirjoittaa suorasukaisesti niin ystävyydestä kuin yksinäisyydestä, sekä tuoksuista että juoppoudesta ja niin omahyväisyydestä kuin korkean aseman haitoistakin. Elämänviisaudet kumpuavat kirjoittajan omista kokemuksista. Tämä kirja ei vanhene muotivirtausten mukana vaan säilyttää ajankohtaisuutensa tulevinakin aikoina.

3. Stefan Zweig: Ihmiskunnan tähtihetkiä

Itävaltalainen Zweig (1881-1942) on tunnettu elämäkerroistaan (mm. Balzac, Marie Antoinette, Maria Stuart). Ihmiskunnan tähtihetkiä käsittää 11 historiallista pienoiskuvaa. Lukujen otsikot kertovat, mistä on kyse: Konstantinopolin valloitus, Ensimmäinen valtameren poikki lähetetty sana, Taistelu Etelänavasta ja Yhden yön nero, jossa kerrotaan miten Marseljeesi syntyi yhdessä yössä vähän kuin vahingossa. Zweig osaa kiteyttää valitsemansa tähtihetket erinomaisesti. Lukija viihtyy ja saa myös uutta tietoa.

4. Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Tuomas Kyröstä on kasvanut veijarikirjailijoiden ykkösnimi Arto Paasilinnan jälkeen. Eikä Kyrö ole suinkaan pelkkä hauska naurattaja. Kerjäläinen ja jänis pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen, josta näemme nytkin merkkejä eri puolilla Suomea. Romaniasta tulleet kerjäläiset ovat tuttu näky. Kirja on hieno kunnianosoitus Arto Paasilinnalle ja Jäniksen vuodelle. Kyrö on tuottelias kirjailija. Toivottavasti taso säilyy hyvänä.

5. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Khaled Hosseini on Afganistanissa syntynyt kirjailija ja lääkäri, joka asuu nyt Yhdysvalloissa. Hosseini pakeni perheensä kanssa Afganistanista jo vuonna 1980, jolloin hän oli 15-vuotias.

Kirja on koskettava tarina kahden naisen kohtalosta ja ystävyydestä sodan keskellä. Mariam ja Laila taistelevat toivon ja vapauden puolesta, vaikka alistettujen naisten kohtalosta määräävät miehet, sota ja talibanien hirmuhallinto. Naisena minua tämä kirja kosketti todella paljon. Voin yhtyä erään kriitikon arvioon, kun hän sanoi, että "tämän kirjan jälkeen eivät uutisotsikot koskaan enää näytä samalta".

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme