Mainos
Mainos

Anssi Kela: Matkamuistoja

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos 2012)

Muusikko Anssi Kela on noussut tuntemattomuudesta tähdeksi ja hiipunut sitten jälleen puoliksi unohduksiin. Sekä huimaa nousua että vähitellen tapahtuvaa laskua Kela analysoi asiantuntevasti omaelämänkerrallisessa kirjassaan Matkamuistoja. Päällimmäiseksi jää tunne, että kovan harjoittelun lisäksi tähteyden saavuttamiseen tarvitaan paljon onnea. Ja vastaavasti huipulta voi tulla nopeastikin alas.

Hyvä soitanta ei riitä, jos levy-yhtiö ei ole varma siitä, että musiikki myös myy. Jos pääsee tekemään levyn, on vielä epävarmaa, kuinka hyvin se menee kaupaksi. Jos ei pääse radioiden soittolistoille, eivät ihmiset myöskään ymmärrä ostaa levyä. Kun on vihdoin päässyt monen portinvartijan läpi - ja vielä tamän jälkeen musiikki miellyttää tavallista kuulijaa, saattaa päästä menestykseen. Elleivät sitten kuluttajat imuroi musiikkia ilmaiseksi netistä.

Kela vakuuttaa, että musiikilla voi Suomessa elää ainakin jonkin aikaa, mutta hyvin harvoille tämä etu on suotu. Eikä muusikon keikakelämä välttämättä ole sellaista glamouria kuin mitä nuoret usein kuvittelevat. Keikkaelämä kun usein koostuu pahanhajuisesta bussista, epämääräisistä takahuoneista ja hieman kulahtaneista keikkapaikoista. Ainoa bonus noin taviselämään verrattuna näyttää olevan se, että halukkaita naisia näyttää keikkapaikoilta löytyvän runsain mitoin.

Myös toimittajat ovat kiinnostuneita Kelasta, ja Kela myöntää että musiikkibisneksessä täytyy pärjätä toimittajien kanssa. Hyöty on usein molemminpuolinen. Kela kuitenkin kritisoi toimittajia, jotka eivät ennen haastattelua ole ottaneet mitään selvää kohteestaan. Erityisen vihainen Kela on, kun hän kertoo juttuja kirjoittavista toimittajista, jotka hankkivat materiaalinsa huijaten. Eräänkin kerran toimittaja oli Kelan mukaan tekeytynyt hänen asuntoaan ostavaksi asiakkaaksi, mutta kirjoittikin sitten suuren jutun asunnon likaisuudesta.

Vähän kuin Kelan omassa urassa, myös tässä Matkamuistoja-kirjassa on omat nousunsa ja laskunsa. Musiikkibisneksen kiemurat ja oman uran käänteet ovat kirjoitettuna mielenkiintoisia, mutta samaa ei voi sanoa erilaisten keikkojen fiilisten kuvauksista. Musiikkia on vaikea pukea sanoiksi.

Toisinaan Kela pyrkii unikuvauksien avulla tuomaan vivahteita omasta ajattelustaan, mutta niin se vain on, että omien unien kertominen toisille ei vain toimi. Myös monet johonkin tilanteeseen liittyvät humoristiset tapahtumat ovat voineet naurattaa paikallaolijoita kovastikin, mutta kirjoitettuna ns. tilannehuumori ei oikein avaudu - ei vaikka sitä kuinka selitettäisiin.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme