Mainos
Mainos

Antibiootit turhia poskiontelotulehdukseen

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan antibioottien käytöstä ei ole juurikaan hyötyä poskiontelotulehduksen hoidossa.

Lancet-lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että vain joka viidenteentoista avohoidossa hoidettuun tulehdukseen saadaan apua antibiooteista. Lääkärit määräävät usein antibiootteja flunssaan liittyvän poskiontelotulehdukseen, joka on kestänyt yli viikon.

Tutkimuksessa oli mukana aineistoa yhdeksästä maasta, myös Suomesta.

Turhaan poskiontelo- ja korvatulehduksiin määrätyt antibiootit saattavat altistaa uusille infektioille. Lääketieteen dosentti Helena Varosen mukaan antibiottien turhassa käytössä voi olla myös muita riskejä.

- Isoin haitta ovat resistentit bakteerikannat. Meillä on yhä enemmän ongelmia siitä, että antibiootit eivät pure niihin sairauksiin, mihin niitä oikeasti tarvitaan. Suuri osa esimerkiksi makrolidiantibiooteista ei enää pure keuhkokuumeeseen, Varonen toteaa MTV:n uutisille.

Varosen mukaan on myös epäilyjä, että turhat antiobiotit saattavat jollain lailla vaikuttaa siihen, että tulee uusia infektioita ja uusia antibioottikuureja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme