Mainos
Mainos

Antti Rinne ensimmäistä kertaa EU-kokoukseen

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu tänään ensimmäiseen EU-kokoukseensa valtiovarainministerinä.

Rinteen mukaan alkuviikon kokouksissa Brysselissä keskustellaan EU-maiden talouskasvun elvyttämisestä. Tarkoituksena on tarkastella unionin taloussääntöjä, jotka Rinteen mukaan voivat estää investointien toteuttamista.  

Italia on nostanut kasvun vauhdittamisen EU:n ykköstavoitteeksi vuoden loppuun jatkuvalla puheenjohtajakaudellaan. EU-maat ovat viime aikoina kiistelleet unionin taloussäännöistä, joita Italia pyrkii Ranskan tavoin venyttämään.  

EU-maiden johtajat sopivat vastikään huippukokouksessa, että unionin vakaus- ja kasvusopimusta ei muuteta, mutta sen säännöissä olevaa joustovaraa pitää pystyä käyttämään.  

Sopimus määrittää rajat muun muassa jäsenmaiden velalle ja budjettivajeille ja patistaa niitä rikkovia maita sanktioiden avulla. Italian velka-aste on 135 prosenttia bruttokansantuotteesta, eli yli tuplasti EU:n asettaman rajan. Ranskalla taas on vaikeuksia painaa budjettivajeensa sääntöjen vaatimiin rajoihin, eli alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.  

Myös Suomen velka-asteen odotetaan ylittävän ensi vuonna 60 prosentin rajan, mutta komissio hyväksyy lipsumisen pitäen sitä väliaikaisena.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme