Mainos

Anu Vehviläinen Keskipohjanmaassa: Rikkidirektiiviä on lykättävä

Entinen liikenneministeri, kansanedustaja Anu Vehviläinen toivoo Suomen hallituksen pyytävän EU-komissiolta ja muilta jäsenmailta vielä kerran lykkäystä rikkidirektiiviin. Tavoitteena tulisi olla viiden vuoden siirtymäaika direktiivin käyttöönottoon.

Vuoden 2015 alussa voimaa tuleva säännös laskee Itämeren laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden 0,1 prosenttiin, kun muualla meriliikenteessä saa käyttää enintään 3,5 % rikkipitoisuudella olevaa polttoainetta.

Eräiden arvioiden mukaan pienien laivojen kustannukset nousevat rikkidirektiivin myötä huomattavasti. Lisäksi suuret valtamerilaivat, joilla kuljetetaan muun muassa kaivosteollisuuden jalosteita, uhkaavat lopettaa liikennöinnin Itämerellä, koska niihin ei voi asentaa rikkipesureita eivät ne voi myöskään käyttää rikitöntä polttoainetta. Esimerkiksi kaivosjalosteiden laivaus on siirtymässä Jäämeren satamiin Norjaan ja Venäjälle.

Direktiivi haitallinen erityisesti Suomelle

Keskipohjanmaa-lehden haastattelema Vehviläinen arvioi, että rikkidirektiivi on haitallinen nimenomaan Suomelle, jolla ovat "etäisenä saarena” pitkät laivaliikennekustannukset.

Suomella ja koko läntisellä Euroopalla olisivat Vehviläisen mielestä vahvat perustelut lykätä rikkidirektiivin voimaantuloa, koska taantuma uhkaa eikä juuri tässä suhdannetilanteessa pitäisi heikentää kilpailukykyä ja nostaa vientiteollisuuden kustannuksia.

Lykkäystä voi Vehviläisen mielestä perustella myös pari viikkoa sitten tehdyllä lentoliikenteen päästökaupan keskeytyksellä. Kun Venäjä, Kiina ja USA eivät tulleet mukaan päästökauppaan, EU keskeytti päästökaupan täytäntöönpanon. Vastaava lykkäys pitäisi kohdistaa myös laivaliikenteen rikkidirektiiviin.

Rikkidirektiivi on ollut Suomen tiedossa jo pitkään, ja maa on eri hallitusten aikana pyrkinyt sitä torjumaan tai ainakin pehmentämään sen vaikutuksia. Parhaillaan valtion virkamiehistä koottu työryhmä pohtii kansliapäällikkö Erkki Virtasen johdolla kansallisia sopeutumiskeinoja rikkidirektiiviin.

(MTV3 - Keskipohjanmaa)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot