Mainos
Mainos

Apteekit tehostavat valvontaansa lääkeilkivallan varalta

Apteekit ryhtyvät tehostamaan valvontaansa lääkeilkivaltaa vastaan.

Etenkin apteekeissa, joissa asiakkaat voivat poimia itsehoitolääkkeet suoraan hyllyiltä, kassoja kehotetaan mm. tarkkailemaan lääkepakkausten kuntoa, sanoo viestintäproviisori Tiina Kuosa Apteekkariliitosta.

Apteekkariliitto on ohjeistanut apteekkeja varovaisuuteen sen jälkeen, kun potilas oli Helsingissä saanut Yliopiston Apteekista psyykenlääkettä tavallisen särkylääkkeen pakkauksessa. Kyseessä oli psyykenlääke, jonka käyttö vaatii etenkin hoidon alussa hyvin tarkkaa seurantaa.

Yliopiston Apteekissa uskottiin, että tapaus oli ilkivaltaa, sillä kyseisiä lääkkeitä valmistavat eri tehtaat ja niiden jakelustakin vastaa eri lääketukut. Väärässä paketissa myydyt psyykenlääkkeet olivat vanhentuneita, ja särkylääkepakkaus oli nuhraantunut. Myös aiemmin tänä kesänä apteekista ostetusta lääkepakkauksesta löytyi väärää lääkettä.

Kameravalvonta useimmissa apteekeissa

Nykyisin yhä useammassa apteekissa on ns. suoratoimitusosastoja, joissa asiakkaat pääsevät itse hypistelemään lääkepakkauksia. Perinteisiä tiskiapteekkeja, joissa kaikki lääkkeet ovat tiskin takana, on enää vain pari kymmentä prosenttia.

Kuosan mukaan noin 70 prosentissa apteekeista on kuitenkin jo kameravalvonta. Lisäksi näillä suoratoimitusosastoilla on aina farmaseutti tai proviisori asiakkaita opastamassa.

Nykyisin monissa pahvipakkauksiin pakatuissa lääkkeissä ei ole mitään merkkiä tai tarraa, josta näkisi, onko pakkaus jo avattu. Tavallisissa makeisaskeissakin on yleensä jokin kelmu tai tarra varmistamassa, että asiakas saa avaamattoman paketin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme