Mainos
Mainos

Apteekkarit haluavat hillitä lääkekuluja

Suomen Apteekkariliitto hillitsisi lääkekuluja toimenpidepaketilla, johon kuuluvat muun muassa lääkehävikin vähentäminen, lääkkeiden oikeaan käyttöön motivointi ja apteekkien uudet palvelumuodot.

Apteekkeihin palautetaan vuosittain hävitettäväksi noin 1,6 miljoonaa lääkepakkausta. Valtaosa palautetuista pakkauksista on reseptilääkkeitä. Kaksi kolmesta pakkauksesta on avaamattomia tai lähes käyttämättömiä. Usein palautuksen syynä on tarpeeseen nähden liian suuri pakkauskoko tai lääkemäärä. Apteekkariliiton mukaan lääkehävikkiä voitaisiinkin tehokkaasti vähentää muuttamalla lääkekorvausjärjestelmää siten, ettei se tarpeettomasti suosisi liian suurten lääkemäärien hankkimista kerralla.

Kulut kuriin kokonaisarvioinnilla

Apteekkariliitto arvioi, että lääkekuluihin voidaan vaikuttaa myös tehostamalla neuvontaa, jolla opastetaan oikeaan ja turvalliseen lääkkeiden käyttöön sekä parantamalla yhteistyötä ja tiedonkulkua hoitoketjussa. Lääkehoidon kokonaisarviointi on apteekkien uusi palvelu, jossa apteekki yhdessä hoitavan lääkärin kanssa arvioi asiakkaan kokonaislääkityksen ja sen tarkistamistarpeet. Tarkistamista voivat edellyttää esimerkiksi päällekkäiset tai yhteen sopimattomat lääkitykset tai pitkään jatkunut tarpeeton lääkitys.

Lääkehoidon kokonaisarviointi kuuluu apteekkien annosjakelupalveluun, jossa asiakkaan lääkkeet jaetaan koneellisesti kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Valmius palvelun tarjoamiseen on jo noin 200 apteekilla.

Annosjakelu helppo säästökeino

Annosjakelu parantaa lääkehoidon onnistumista, vähentää lääkehävikkiä ja säästää rahaa. Teknisiä keinoja lääkelaskun pienentämiseen ovat muun muassa lääkkeiden arvonlisäveron poisto ja reseptilomakkeen uudet merkinnät, joilla lääkäri voisi viestittää apteekille esimerkiksi hoidon kestosta ja siitä, onko kyseessä hoidon aloitus vai jatkohoito.

Apteekkimaksu Kelan lääkekorvauksiin

Apteekkariliiton näkemyksen mukaan lääkekulujen kasvun hillitsemiseksi esitetty apteekkimaksun poisto tai puolitus ei ole järkevää, sillä se heikentäisi apteekkipalveluiden lääkkeiden saatavuutta ja vähentäisi valtion tuloja vielä enemmän kuin säästäisi lääkekuluja. Sen sijaan apteekkimaksun kanavointi Kelalle lääkekorvauksiin on kannatettava uudistus. Näin lääkekorvausten rahoitukseen saataisiin yli 115 miljoonaa lisäeuroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme