Mainos
Mainos

Apulaisoikeusasiamies moittii oikeudenkäyntien salassapitopäätöksiä

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan tuomioistuinten päätökset pitää oikeudenkäynti suljetuin ovin ovat usein puutteellisesti perusteltuja.

Apulaisoikeusasiamiehen kanta liittyy oikeustoimittajat ry:n kolmeen salassapitopäätökseen kohdistuneeseen kanteluun. Kyse oli Itä-Suomen hovioikeudesta, Mikkelin käräjäoikeudesta ja Varkauden käräjäoikeudesta.

Kantelun käsittely kesti puolitoista vuotta. Kantelussa oikeustoimittajat ry pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan, olivatko kyseiset salassapitopäätökset tehty lainmukaisesti ja perusteltiinko niitä riittävästi.

Oikeusasiamies ei nähnyt moitittavaa siinä, että jutut oli käsitelty suljetuin ovin. Perustelut sen sijaan olivat heikot.

Nykylainsäädäntö ei nimenomaisesti vaadi perustelemista, jos kukaan asianosaisista ei vastusta suljettua käsittelyä.

- Oikeudenkäynnin julkisuusperiaatteen merkitys ei kuitenkaan rajoitu vain asianosaisten oikeusturvanäkökohtiin, toteaa apulaisoikeusasiamies.

Hän korostaa, että oikeudenkäynnin julkisuus on tärkeä myös lainkäytön yleisen kontrolloitavuuden ja tuomioistuimia kohtaan tunnettavan yleisen luottamuksen kannalta. Samoista syistä on tärkeää, että yleisö saa riittävät tiedot oikeudenkäynnin julkisuutta rajoittavien ratkaisujen perusteista ja voi siten arvioida tuomioistuinten harkintavallan käytön lainmukaisuutta.

Jääskeläinen esittää oikeusministeriölle, että uuteen oikeudenkäynnin julkisuuslakiin otettaisiin säännökset ratkaisujen julkisesta perustelemisesta yleensä ja erityisesti tapauksissa, joissa kukaan asianosainen ei vastusta julkisuuden rajoittamista.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot