Mainos
Mainos

Apulaisoikeuskansleri: Esitutkintaan oltava riittävä epäily

Pelkkä väite rikoksesta ei riitä esitutkinnan aloittamiseen, vaan tarvitaan myös perusteltu epäily rikoksen tapahtumisesta. Näin todetaan apulaisoikeuskansleri Jukka Pasasen antamassa päätöksessä. Oikeuskanslerin virastoon kannellut henkilö oli epäillyt, että poliisi oli ollut puolueellinen, kun se oli jättänyt tutkimatta kantelijan muista henkilöistä tekemät rikosilmoitukset, mutta tutkinut muiden henkilöiden häneen kohdistuneet ilmoitukset. Kantelija oli toimittanut Ylivieskan poliisilaitokselle tutkintapyynnön.

Poliisin saaman aineiston perusteella rikoksen ei voitu epäillä tapahtuneen. Hän teki samasta asiasta tutkintapyynnön myös keskusrikospoliisille Ouluun, mistä tutkinta siirrettiin Ylivieskaan sen selvittämiseksi, oliko uudessa tutkintapyynnössä uutta näyttöä ja perusteluja väitetylle rikokselle. Poliisin mukaan tutkintapyyntö oli sekava ja vaikeaselkoinen. Lisäselvityspyynnönkään jälkeen ei löydetty rikoksen tunnusmerkistöä. Näillä perusteilla esitutkintaa ei tehty. Apulaisoikeuskanslerin päätöksen mukaan Ylivieskan poliisilaitoksen rikoskomisario ei tehnyt virhettä, kun hän jätti esitutkinnan tekemättä. Virheellisesti ei toiminut myöskään keskusrikospoliisin Oulun yksikön rikoskomisario, joka oli lopettanut toisen rikosilmoituksen takia aloitetun esitutkinnan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot