Mainos

Apulaisoikeuskansleri moittii Raaseporin poliisia

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee Raaseporin kihlakunnan poliisilaitoksen komisariota viivyttelystä poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinnassa. Tutkintapyyntö oli kohdistunut samalla poliisilaitoksella työskenteleviin poliisimiehiin.

Eteläsuomalainen mies oli tehnyt Raaseporin poliisilaitokselle kahta poliisia koskevan tutkintapyynnön. Mies oli epäillyt poliisien toimineen laittomasti tilanteessa, jossa hänet oli otettu säilöön. Kun tutkinta ei näyttänyt miehen mielestä edistyvän, kanteli hän asiasta oikeuskanslerille.

Apulaisoikeuskansleri toteaa päätöksessään, että lain mukaan poliisin tekemäksi epäillyissä rikoksissa tutkintaa johtaa aina syyttäjä. Ilmoitus epäillystä poliisirikoksesta tuleekin lähettää aina syyttäjälle viivytyksettä.

Raaseporin poliisilaitokselta saaduista selvityksistä kävi ilmi, että ilmoitus tutkintapyynnöstä oli lähetetty syyttäjälle vasta vuosi sen vastaanottamisen jälkeen. Rikosasioiden tutkinnasta vastannut komisario perusteli viipymistä sillä, että asiassa oli jääty odottelemaan käräjäoikeuden päätöstä samaan tapahtumakokonaisuuteen liittyneessä asiassa, jossa kantelija oli rikoksesta epäiltynä. Myös tutkintapyynnössä oli hänen mukaansa ollut epäselvyyttä.

Apulaisoikeuskansleri korostaa, että poliisirikosten tutkinnasta annettujen säännösten tarkoituksena on turvata luottamus esitutkinnan puolueettomuuteen myös tällaisissa asioissa. Sen vuoksi on muun muassa säädetty, että tutkintaa johtaa syyttäjä. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös seurata esitutkinnan edistymistä ja arvioida, onko tapaukseen mahdollisesti liittyvää tuomioistuimen päätöstä syytä odottaa.

Jonka pitää tutkintajärjestelmän moitteettoman toimimisen kannalta tärkeänä, että poliisirikosasiat käsitellään sen puitteissa myös jatkossa. Lain mukaan poliisilla ei ole lain mukaan harkintavaltaa sen suhteen, ilmoittaako se asiasta syyttäjälle. Tutkintapyynnön tulkinnanvaraisuuskaan ei voi olla peruste sille, ettei ilmoitusta syyttäjälle tehdä viivytyksettä, Jonkka painottaa.

Apulaisoikeuskansleri Jonkka on kiinnittänyt jo eduskunnan apulaisoikeusasiamiehenä ollessaan useaan otteeseen huomiota siihen, että poliisirikosten syyttäjäjohtoinen tutkintajärjestelmä ei ole toiminut kaikissa tapauksissa tarkoitetulla tavalla.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot